Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pointa N: Svět se bojí o královnu. Vildumetzová doplatila na vlastní kritiku

Za britskou královnou Alžbětou II. dorazili do Balmoralu nejbližší příbuzní. Foto: Buckinghamský palác
Za britskou královnou Alžbětou II. dorazili do Balmoralu nejbližší příbuzní. Foto: Buckinghamský palác

Velká Británie i svět napjatě čekají na zprávy o zdravotním stavu Alžběty II., na zámek do Skotska za ní mezitím vyrazili členové královské rodiny. Místopředsedkyně Sněmovny Jana Mračková Vildumetzová z ANO pod tlakem oznámila rezignaci. A Babišův člověk podle BIS donášel prezidentovu poradci Martinovi Nejedlému.

Hlavní události dne vybral a okomentoval Štěpán Vojtěch.

Britové mají obavy o královnu

Z Británie přicházejí znepokojivé zprávy o zdravotním stavu Alžběty II. Buckinghamský palác dnes oznámil, že královna je sice v pořádku, ale lékaři mají o panovnici obavy a zůstává pod jejich dohledem.

O tom, že zdravotní stav šestadevadesátileté královny může být velmi vážný, svědčí i několik dalších ukazatelů včetně toho, že palác o stavu Alžběty II., který se zhoršuje dlouhodobě, nyní vůbec informuje.

Na skotský zámek Balmoral za královnou zamířili kromě následníka trůnu Charlese, který tam matku navštěvuje denně, i další členové rodiny – mezi nimi princ Harry s manželkou Meghan, kteří žijí v USA a nyní byli na návštěvě Německa, princ William nebo královnini další synové Andrew a Edward.

Buckinghamský palác zrušil pravidelné slavnostní ranní střídání stráží. A svůj vysílací program v reakci na jeho prohlášení upravila i veřejnoprávní stanice BBC, která své tradiční červenobílé zabarvení změnila na černou barvu.

Na další

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Pointa N

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější