Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů: Ukrajinci překvapivě udeřili i u Izjumu, postupují rychle a agresivně

Ukrajinský voják před zničeným ruským tankem v Chersonské oblasti. Foto: Ukraine Weapons Tracker
Ukrajinský voják před zničeným ruským tankem v Chersonské oblasti. Foto: Ukraine Weapons Tracker
  • Kde přesně Ukrajinci zaútočili, co Rusům hrozí a co říkají Rusové o novém způsobu útoku.
  • Bývalý velitel amerických vojsk v Evropě komentuje ukrajinskou ofenzivu a předpovídá její vývoj.
  • Co nového u Chersonu – výběžek u Davidiva Bridu pomalu roste.
  • Co říkají chemici o tom, zda se dá podle barvy kouře určit, co vybuchlo.
  • Co říkají lékaři o ruském videu s údajnými mrtvolami u Enerhodaru a co na něm vlastně bylo.
  • Mapy dne – ofenzivy u Chersonu a Izjumu
  • Videa dne – chřadnoucí a nespokojený diktátor Putin; smutné video z ruské školy, ve které dělají z dětí zombíky; Rusové vyrobili zombíky i z ukrajinských vojáků; když se tank setká se samohybnou houfnicí.

Přinášíme shrnutí situace na ukrajinském bojišti sestavené z informací různých ministerstev obrany a nezávislých analytiků.

Informace v tomto textu jsou shrnutím výsledků bojů z úterý 6. září. Aktuální stav na některých místech již může být jiný.

Přehled potvrzených ztrát je na konci článku.

Dobré a ještě lepší zprávy z bojišť. Při sledování války jsou dny, kdy je třeba si dávat pozor na přehnaný optimismus, protože z fronty se valí jen dobré a ještě lepší zprávy. Toto je přesně takový den. Dokonce možná nejlepší od chvíle, kdy Rusové začali utíkat ze severu Ukrajiny.

Od 29. srpna přicházejí povzbudivé zprávy o protiofenzivě u Chersonu, ale v úterý odpoledne a vpodvečer začaly proudit ještě nadějnější zvěsti o novém úspěšném ukrajinském útoku v Charkovské oblasti. Po noci je jasné, že nejde o bezvýznamnou epizodu, ale o operaci, která má potenciál k velkým věcem.

Nejpravděpodobnější je, že ukrajinská armáda využila situace, kdy ta ruská stáhla jednotky z východu na jih k Chersonu, aby zastavila tamní útoky, a tím nebezpečně oslabila své linie. Ukrajinci jimi prošli nevídaně rychle a hladce.

Izjum je zpět. Jsou to už dlouhé týdny, kdy byl Izjum a jeho okolí hlavní postavou tohoto seriálu. Od té doby odtud sporadicky přicházely zprávy, že si v lesích západně od města a na jihovýchod od něj ukrajinská armáda buduje pozice, ale pokaždé se na ně rychle zapomnělo. Teď je ale potřeba oprášit mapy této oblasti, protože Izjum se stal opět centrem dění. Už však nepředstavuje hrozbu, nýbrž naději.

Vždy existovala šance, že právě tady se Ukrajinci pokusí o protiofenzivu, ale když včera opravdu začala, přece jen překvapila. A překvapením prozatím je i její

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější