Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Příliš drahé rakety: stát neumí konkurovat soukromníkům

SLS na startu. Zatím jen ve fantazii ilustrátora. Foto: NASA
SLS na startu. Zatím jen ve fantazii ilustrátora. Foto: NASA

Space Launch System čili SLS je jméno připravovaných raket americké NASA. Má mít velkou nosnou kapacitu. V první verzi by měly být schopny dopravit na nízkou oběžnou dráhu necelých sto tun nákladu.

A časem by se rakety řady SLS měly dostat až na nějakých 130 tun, což už je hodnota srovnatelná s legendárním Saturnem V, který dopravil americké astronauty na Měsíc.

SLS už je několik let ve vývoji. První experimentální start (EM-1) se měl podle původních plánů uskutečnit již v listopadu 2018, ale projekt nabírá zpoždění. V současné době je první let plánován na léto 2020, ale neoficiálně se stále častěji mluví o tom, že realistický je spíše rok 2021.

Celkové náklady na vývoj SLS a její „spřátelené“ kosmické lodi Orion však průběžně rostou. Aktuální odhady pro období 2011–2025 už přesahují 30 miliard dolarů. Takové sumy byly v souvislosti s novými raketami dlouho považovány za očekávatelné, ne-li nevyhnutelné. Ale nedávné úspěchy soukromé firmy SpaceX, která má nyní k dispozici flotilu vlastních raket Falcon 9 a právě se chystá podruhé opakovat let těžkého nosiče Falcon Heavy, začaly v Kongresu způsobovat znepokojení nad výší rozpočtu pro vývoj SLS. Tím spíše, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Vesmír

Svět, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější