Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Autorské právo v EU: čelní srážka dvou světů

Na české Wikipedii v první jarní den nic nenajdete. Je riziko budoucího omezení jejího provozu reálné? Obrázek: Deník N
Na české Wikipedii v první jarní den nic nenajdete. Je riziko budoucího omezení jejího provozu reálné? Obrázek: Deník N

Studenti, kteří potřebují při písemce něco opsat z Wikipedie, si dnes procvičili angličtinu. Česká webová encyklopedie jim nepomůže. Je začerněná a její hlavní stránka vás přepne na výzvu, ať kontaktujete své europoslance.

Už 26. března totiž bude Evropský parlament finálně hlasovat o reformě autorského práva. Její dva sporné body, články 11 a 13, mohou podle některých názorů značně ovlivnit fungování celého internetu, a to k horšímu. Právě na to se snaží česká Wikipedie svým jednodenním protestem upozornit. Stejně bledě jako čeští studenti na tom dnes budou jejich kolegové v Německu, Rakousku, Dánsku, na Slovensku a v Estonsku. Jiné evropské země se nepřipojily.

Nevíme, co bude

Proč se ozvala právě Wikipedie? Jednak to patří k tradici, tato stránka bývá v čele mnoha podobných internetových protestů. Její vysoká návštěvnost zaručuje, že akci nikdo nepřehlédne, její nesporná užitečnost a pozitivní přínos pro společnost má za následek, že hlas wikipedistů se bere vážně. Kromě toho je Wikipedie příkladem webové služby, jež by chystanou reformou mohla být ohrožena.

Připomeňme, že článek 11

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Svět, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější