Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

V březnu přivážel uprchlíky, teď varuje před „ředěním národa“. Kdo je muž, který dostal davy na Václavák

Desítky tisíc demonstrantů dostal na Václavské náměstí dosud málo známý aktivista. Foto: ČTK
Desítky tisíc demonstrantů dostal na Václavské náměstí dosud málo známý aktivista. Foto: ČTK

Sobotní demonstrace zviditelnila dosud méně známého aktivistu Ladislava Vrabela, který stál za řadou protestů proti covidovým opatřením a v posledních měsících šíří proruské postoje ohledně války proti Ukrajině. Přitom ještě na jejím začátku převážel do Česka ukrajinské uprchlíky. Za sebou má podnikání v gastronomii, které skončilo soudními spory a dluhy, a rovněž neúspěšnou kandidaturu v parlamentních volbách za hnutí Otevřeme ČR normálnímu životu.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Přátelé, je to krásný, podívejte se, kolik lidí je zachráněných z válečného konfliktu a jede do bezpečí,“ říká muž na selfie videu točeném v autobuse plném ukrajinských uprchlíků. Některé z nich nechá později i pracovat ve své pizzerii v Českých Budějovicích.

Ironií osudu tentýž muž dostal o půl roku později desetitisíce lidí na Václavské náměstí na demonstraci, která se vymezila mimo jiné proti „plánovanému ředění národa“ právě ukrajinskými uprchlíky.

Ladislav Vrabel obrat vysvětluje tím, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější