Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Je druhotné, že oba rodiče nosí kalhoty.“ Advokátka mužského páru líčí přelomové soudní bitvy

Advokátka Kateřina Menclová. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Advokátka Kateřina Menclová. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Právnička Kateřina Menclová před čtyřmi lety pomohla mužskému páru, aby byli oba otcové zapsáni v dceřině rodném listu. Převratný verdikt má dopad i na další duhové rodiny. Jak bylo obtížné u soudu uspět a proč nelze žalovat Česko za to, že dosud neschválilo manželství pro všechny?

Co se z rozhovoru mimo jiné dozvíte:

  • Jakým problémům s úřady její klienti čelili?
  • Co je jediným způsobem, jak „přeprat“ český právní systém, když chce stejnopohlavní pár mít své biologické dítě?
  • Co by se stalo, kdyby manželství bylo podle Ústavy jen svazkem muže a ženy?

Jako právní zástupkyně manželů Novákových (nejde o jejich skutečné jméno, pozn. red.) jste se v roce 2018 obrátila na Nejvyšší soud, aby stejně jako soud ve Spojených státech uznal, že jsou oba rodiči. Jak dlouho trvalo, než vám dal za pravdu?

Bylo to poměrně rychlé. Trvalo to zhruba tři měsíce. Nejvyšší soud musí schválit všechny statusové rozsudky cizích zemí, takže jsme požádali právě tuto instanci o uznání rozsudku, jímž byli oba moji klienti uznáni rodiči holčičky.

Na matrice v Brně ovšem nastal problém, že nevěděli, jak vaše klienty zapsat do Alžbětina rodného listu.

Problémů tam bylo vícero. Nejvyšší soud uznal, že rozsudek jednoho z amerických států je v souladu se všemi ustanoveními občanského zákoníku, které pamatují na případy náhradního mateřství, a že neodporuje českému právnímu řádu.

Na základě pravomocného rozsudku moji klienti požádali o zápis do rodného listu. Všechny děti narozené mimo Českou republiku řeší zvláštní matrika v Brně. Ta vystavila rodný list holčičky, kde v kolonce otec/matka byli oba rodiče proškrtnutí. V poznámce na spodní řádce rodného listu napsali, že rodiče nezletilé jsou Novák a Novák.

Lukáš Novák tvrdil, že chyba je ve formuláři, který nenabízí prostor pro dva otce, ale pouze pro matku a otce.

Nemůžeme říct, že je chybný. Formulář je v souladu se zákonem o matrikách a v souladu s prováděcí vyhláškou, která upravuje formuláře rodných listů. Matriční úřad se setkal s něčím do té doby naprosto neobvyklým a poradil si s tím po svém. Oba otce zapsali do poznámky rodného listu.

Neslo to s sebou ale další úskalí, protože

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

LGBTQ

Rodina a vztahy

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější