Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Muž jménem Generál

Na motocyklu generál Pavel jezdit umí, to už víme (na snímku při zahájení kontaktní kampaně v Ústeckém kraji, 7. září 2022). Foto: ČTK
Na motocyklu generál Pavel jezdit umí, to už víme (na snímku při zahájení kontaktní kampaně v Ústeckém kraji, 7. září 2022). Foto: ČTK

Seriál Cesta na Hrad: Úterní oznámení kandidatury Petra Pavla na prezidentský úřad nesporně překvapilo řadu lidí, kteří se domnívali, že tak učinil již před čtvrt rokem. Nepřepálit start kampaně je moudré rozhodnutí, jak by potvrdil Michal Horáček, který o křeslo na Pražském hradě usiloval v roce 2018. Zároveň se ovšem hodí nedělat z voliče vola.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Jak chápat kandidáta, jenž hned v záhlaví své internetové stránky tvrdí, že jeho „rozhodnutí kandidovat na prezidenta České republiky platí“, aby o větu dále sliboval „kandidaturu vyhlásím po letních prázdninách“? Řeč vaše budiž asi, asi – možná, možná (Pavel 1, 1).

Totéž lze v kostce použít pro celou Pavlovu dosavadní kampaň. Jeho tým elegantně vytváří dojem, že kandidát existuje, aniž by ho nechal říkat či dělat cokoli podstatného. Viděli jsme Pavla vodáka, Pavla lesáka i Pavla u Svěráka. Pavel státník chybí – vyjma prohlášení, že ruská invaze na Ukrajinu je neospravedlnitelná, pod které by se mohl podepsat kdokoli od monarchistů po anarchisty.

Přinášíme první ze série textů, v nichž publicista a marketingový profesionál Josef Bouška glosuje předvolební kampaň prezidentských kandidátů.

Úterní oficiální start kampaně se nesl

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Cesta na Hrad

Názor

Volby prezidenta ČR

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější