Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pointa N: Z Ukrajiny přichází nadějné zprávy a reklamní větev kauzy Čapí hnízdo znovu ožívá

Ukrajinský voják před zničeným ruským tankem v Chersonské oblasti. Foto: Ukraine Weapons Tracker
Ukrajinský voják před zničeným ruským tankem v Chersonské oblasti. Foto: Ukraine Weapons Tracker

Situace na Ukrajině se jeví příznivě ve prospěch Ukrajinců. A v Praze se mezitím vrátila na stůl jedna z větví kauzy Čapí hnízdo, která tak ještě nekončí.

Hlavní události dne vybrali a okomentovali Adéla Karásková Skoupá a Jan Wirnitzer.

Ukrajinský protiútok

To, co se ještě před týdnem zdálo jako zbožné přání stále se tenčících řad lidí důvěřujících v úspěšnou obranu Ukrajiny, se za posledních 24 hodin začalo stávat skutečností nepříliš příznivou pro ruskou armádu.

Kromě už týden trvající ofenzivy proti ruským pozicím na jihu země, která pozvolna úspěšně pokračuje, se totiž rozjel i útok téměř na druhém konci fronty. Ta obklopuje východní část Ukrajiny jako podkova,⁠ u druhého největšího ukrajinského města Charkov.

Východně od něj se Ukrajincům podařilo proniknout za ruské pozice a současná situace vypadá tak, že otázkou je hlavně to, zda se protiútok Ukrajincům daří dobře, nebo ještě lépe.

Důvodem patrně je i to, že Rusové v uplynulých týdnech stáhli z tohoto úseku fronty část jednotek právě na jih k Chersonu, mluví se například o součástech –⁠ z ruského pohledu elitní –⁠ 1. gardové tankové armády.

Na další části fronty, na řece Doněc na východě země, se dokázali vrátit na severní břeh, což může být také signál dalšího útoku.

Nevíme sice, jak se Ukrajincům bude dařit nadále, konečně ale z války přišly nějaké –⁠ pro ně i pro nás –⁠ dobré zprávy.

Reklamní větev Čapího hnízda ještě nekončí

Ještě v červenci se mohlo zdát, že jedna z větví kauzy Čapí hnízdo končí. Kriminalisté v létě odložili reklamní část případu s tím, že nebyl spáchaný trestný čin, a po prozkoumání spisu toto rozhodnutí potvrdilo pražské městské státní zastupitelství.

To řadu lidí překvapilo. Případ se totiž zvenku jeví poměrně jasně. Připomeňme, o co v této větvi jde: firmy z holdingu Agrofert si objednaly

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Pointa N

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější