Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Osm dní do brexitu, tisíc a jeden den od referenda o něm. Povede britský politický chaos k opakování historie?

Westminster, budova britského parlamentu v Londýně. Foto: Luca Micheli, Unsplash
Westminster, budova britského parlamentu v Londýně. Foto: Luca Micheli, Unsplash

Komentář Terezy Anteneové: Do brexitu zbývá osm dní. Osm. Ale britští politici si stále myslí, že není kam spěchat. Proč také, během osmi dní můžete stihnout řadu věcí. Například několik evropských summitů, mnoho hlasování v parlamentu, a tím skutečně myslíme mnoho. Vidět můžete také řadu poslanců, kteří možná vystoupí ze své strany, nemluvě o ministrech, kteří mohou opustit vládu, včetně samotné premiérky.

John Bercow, hrdina, nebo zločinec? Podle toho, na které straně brexitu stojíte, ale jinak také předseda britské Dolní sněmovny, jenž může vytáhnout dalšího králíka z kloubouku, aby znovu zamíchal už rozdanými kartami… Zkrátka, osm dní je v politice nesmírně dlouhá doba.

A když už jsme u těch počtů, dnes je to také tisíc a jeden den od referenda o brexitu, ale kdybyste řekli, že je to tisíc a jeden rok, málokdo by se divil. A to i přesto, že byl včera Mezinárodní den štěstí. Tady na ostrovech rozhodně nebyl poznat přes šedivý mrak zloby, frustrace a zoufalství, který zahalil celý Westminster.

Pojďme si ve zkratce vyjmenovat, kdo tedy štastný vlastně není:

  • Jeremy Corbyn, který se včera měl účastnit schůzky předsedů stran s premiérkou a místnost opustil hned poté, co zjistil, že v ní je také mluvčí skupiny nezávislých, The Independent Group, Chuka Umuna, tedy bývalý labouristický (jeho) poslanec;
  • celá Labour Party, která stále není sjednocena na podpoře druhého referenda;
  • evropští politici, kterým došly nápady, jak Británii z jejího chaosu vysekat;
  • vláda, jejíž jednotliví ministři se už nedokážou shodnout snad na ničem…

Řekli jsme ve zkratce? Hmmm, to vlastně nejde! Dal by si někdo raději šálek silného britského čaje?

Theresa Mayová se včera v projevu pokusila nasměrovat frustraci voličů na britské poslance, kteří stále neodhlasovali jí dojednanou smlouvu o odchodu Británie z Evropské unie.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Brexit

Evropská unie

Komentáře, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější