Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Stíhá ho státní bezpečnost, teď varuje Čechy: Zrušte extradici s Hongkongem, než i vás rozežere žíravina

Foto: Etan Liam, Flickr CC BY-ND 2.0
Foto: Etan Liam, Flickr CC BY-ND 2.0

Samuel Chu pochází z rodiny, která vždy přísahala na lidskou důstojnost. Ať už v roce 1989, kdy jeho otec po masakru na pekingském Tchien-an-men pomáhal disidentům na útěku, nebo o 30 let později, kdy se v Hongkongu ještě doufalo, že masové protesty pomohou ke svobodě. Jenže taková přísaha může být nebezpečná. Nad otcem už verdikt padl, po synovi pase čínská státní bezpečnost. Dosáhne na něj, i když je americký občan? A dokáže sáhnout i na nás Čechy?

Možná snáz, než si umíte představit, varuje Samuel Chu. Ví, o čem mluví. To on v USA pomohl vybojovat sankce proti Čínské lidové republice za její postup v Hongkongu – a za to ho Čínská lidová republika „odměnila“ statusem prvního zahraničního občana stíhaného podle tvrdého zákona o státní bezpečnosti. Zákona, který symbolizuje korupci hongkongské justice, s níž má česká vláda stále podepsanou extradiční dohodu. Chu kvůli tomu v Parlamentu ČR jednal se zástupci ministerstev spravedlnosti a zahraničních věcí. A pak se sešel s Deníkem N.

V rozhovoru se dočtete třeba to,

  • kam zastrčit jeden nenápadný, ale o to důležitější paragraf;
  • jak státní bezpečnost umí člověka vytrhnout ze spánku a proč můžete mít štěstí, i když vás chce dostat za mříže;
  • čím vším Peking cenzuruje disent i daleko za hranicemi Číny;
  • proč chce Samuel Chu chránit čínské studenty;
  • co musíte dělat, když chcete přimět americké politiky k akci;
  • a proč je pro Českou republiku extradiční dohoda s Hongkongem nebezpečná.

Narodil jste se v roce 1978 v Hongkongu, ale už léta žijete v USA a máte americké občanství. A přesto vás od července 2020 stíhá hongkongská státní bezpečnost – jako vůbec prvního zahraničního občana, na něhož vydala zatykač. Cítíte se ohrožený?

Shodou okolností jsem o tom mluvil včera na slyšení v českém parlamentu. (Rozhovor vznikl v úterý 6. září, pozn. red.)

Vzpomínáte, jak byl zákon o státní bezpečnosti zaveden? Že jeho znění zveřejnili sotva hodinu před tím, než 1. července 2020 začal platit? Věděli jsme, že se chystá, radili jsme se s právníky o tom, jaké dopady to bude mít na situaci v Hongkongu, ale také na naši.

Tou dobou už jsem vedl americkou odezvu na události v Hongkongu, prosazování sankcí na představitele čínské a hongkongské vlády a zákonů, které reagovaly na to, že Čína v podstatě roztrhala Společnou britsko-čínskou deklaraci a v ní obsaženou garanci hongkongské autonomie.

USA přijaly dva zákony v tomto duchu:

O jejich prosazení se velmi zasadila právě Samuelem Chu spoluzaložená Hongkongská rada pro demokracii (Hong Kong Democracy Council, HKDC), která vznikla v září 2019 v reakci na bouřlivé hongkongské dění a za cíl si vytyčila „ochranu základních práv, autonomie a vlády práva v Hongkongu“.

Věděli jsme, že státněbezpečnostní zákon přijde. Ale netušili jsme, co přesně v něm bude stát, což nám přípravu dost ztížilo. A pak se ukázalo, že je tam vzadu zastrčený jeden takový článek…

Který?

Článek 38. Ten zákon má 66 článků a 38. říká, že všechna ustanovení se vztahují i na osoby pobývající mimo Hongkong. Dokonce i na toho, kdo není jeho rezidentem.

Článek 38: „Tento zákon se vztahuje na tímto zákonem definované trestné činy proti Zvláštní správní oblasti Hongkong, jichž se dopustila osoba, která v oblasti nemá trvalý pobyt.“

(Zákon Čínské lidové republiky o ochraně státní bezpečnosti ve Zvláštní správní oblasti Hongkong, v plném znění zde.)

Vzpomínám si, jak se mnou toho prvního července kolegové z rady a naši právníci vtipkovali: Tohle napsali přímo pro tebe! Smáli jsme se, ale ona je to bohužel zčásti pravda. Asi o měsíc později mě ze spánku vzbudilo zvonění telefonu. Drnčel jak o život.

Jsem na to celkem zvyklý, protože žiju v Los Angeles a časový rozdíl oproti Hongkongu je šestnáct hodin, takže mi v noci běžně chodí zpravodajské notifikace. Zprávy se zkrátka dějí, když spím. Aha, říkal jsem si, v Hongkongu se zas něco stalo, asi pozatýkali další lidi. Ale telefon vyváděl dál. Nakonec jsem ho zvedl a zrovna to byla moje známá, která pracuje v BBC. Jsi v pořádku? ptá se. Co by se mnou bylo, já na to, spím. Tak to by ses měl hodně rychle probudit, povídá ona. Takže jsem se probudil. A otevřel ty zprávy.

A?

A zjistil, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

Hongkong

Rozhovory

USA

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější