Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pointa N: Pavel vstoupil do prezidentské kampaně. Měl by doufat, že do ní půjde i Babiš

Petr Pavel zahájil svoji prezidentskou kampaň. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Petr Pavel zahájil svoji prezidentskou kampaň. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Hlavní zprávou domácího dění dnes bylo oficiální oznámení prezidentské kandidatury Petra Pavla. Uchazeč o Hrad překvapil svým heslem o návratu řádu a klidu do Česka. Teď bude i s dalšími čekat, jak se vyrýsuje finální sestava kandidátů.

Hlavní události dne vybral a okomentoval Jan Tvrdoň.

Řád a klid Česku

Armádní generál Petr Pavel dnes v Praze oficiálně spustil volební kampaň k lednovým prezidentským volbám. Téměř na dohled Hradu představil své hlavní cíle, teze programu i náplň na následující období. Čím bezpochyby zaujal, je volební heslo „vraťme Česku řád a klid“.

Na jednu stranu je tento slogan pro část společnosti poněkud provokativní – někomu může evokovat jisté sešněrování, přílišnou disciplínu, na sítích se objevovaly také posměšky o „klidu na práci“. Z pragmatického pohledu ale toto sdělení a podobné narativy o jakémsi pořádku, dodržování pravidel a současné bezradnosti mohou fungovat.

„To heslo je zároveň dostatečně emotivní i obecné, aby si v něm různé voličské skupiny našly to své. Pro levicové voliče asi bude znamenat něco jiného než pro pravicové, ale emoce tam bude společná,“ říká politolog Miloš Gregor.

Pro Pavla doposud platilo, že je obecně přijímaným kandidátem. Tedy že jej nepodporuje téměř výhradně jediná skupina voličů konkrétní strany (jako Andreje Babiše), příznivci některého z politických bloků (jako Danuši Nerudovou nebo Marka Hilšera) nebo nikdo (jako některé méně známé kandidáty).

Z různých dat je vidět, že dokáže oslovovat voliče vládních i opozičních stran, společnost napříč věkovými nebo vzdělanostními skupinami. Sázka na jistou autoritu, pořádek nebo pravidla tak u něj

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější