Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Developerská činnost se v Praze stala až zrůdnou.“ Zapomenutá pražská nádraží znovu ožívají

Smíchovské nádraží je jedním z dějišť Landscape festivalu. Foto: Archiv Deníku N
Smíchovské nádraží je jedním z dějišť Landscape festivalu. Foto: Archiv Deníku N

Landscape festival se až do 2. října v Praze věnuje nádražím a jejich okolí. Procházky, koncerty nebo debaty zavedou návštěvníky na čtyři pražské lokace a nastíní minulost i budoucnost pražských městských částí a toho, jak architektura vstupuje do veřejného života.

Landscape festival se stěhuje po městech a letos opět zavítal do Prahy, konkrétně na pražská nádraží. Dopravní infrastruktura ve městě je závažné téma, které politici dlouho neuměli uchopit. Od doby vzniku IPR Praha se situace mění a rozvoj „nádražních“ lokalit je již v zájmu jak politiků, tak odborné veřejnosti.

Mnoho těchto míst či jejich širšího okolí je však stále neatraktivní městskou džunglí. Většinou dlouho trvá, než v takových lokalitách dojde k nějakému posunu. Brownfieldy v Praze však zažívají developerský a aktivistický ruch. A od probíhajících nebo chystaných projektů, které festival představuje, se hodně očekává.

Zrůdní developeři

Do oblasti kontroverzně budovaného okolí nejstaršího pražského nádraží se chystá v rámci Landscape festivalu procházka od kurátora architektonických výstav, filmového kritika a svým způsobem i pražského pamětníka Josefa Vomáčky, která proběhne 13. září.

„Moje výhoda je, že jsem starý a ještě si ta nádraží pamatuji. Byla vždycky centrem trochu jiného života. Byli tam bezdomovci, nepřizpůsobiví občané, studenti, opravdoví

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Architektura

Praha

Výtvarné umění

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější