Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

BIS v kauze ruského ovlivňování voleb ukázala na Bystroně z německé AfD.

Tohle je Lennon? Z Lennonovy zdi je tuctový reklamní billboard. Snad jej přemaluje další dravá psí smečka

Je to John Lennon? Nová podoba Johna Lennona od Lenky Brázdilové, známé též jako Charleen. Foto: Ivana Sochová
Je to John Lennon? Nová podoba Johna Lennona od Lenky Brázdilové, známé též jako Charleen. Foto: Ivana Sochová

Minulý týden třicet umělců přetvořilo vzhled Lennonovy zdi. Pracovali pod vedením kurátora Pavla Šťastného. Někdejší tvůrce loga Občanského fóra byl kurátorem také v případě nedávného murálu na plotě české ambasády v Paříži, který vzbudil kritické reakce kvůli nepodařenému portrétu Václava Havla. Autorka Havlova portrétu se nyní s podobnou vervou zhostila portrétu Johna Lennona na nově přemalované Lennonově zdi.

Lennonova zeď je symbolem, není však svatá a nedotknutelná. A její půvab byl vždy právě v tom, že na ni mohl malovat prakticky každý. Až v posledních letech na ni veřejnost malovat nesmí, prý s ohledem na divoké nájezdy alkoholických partiček. Spíš ale proto, že od roku 2019 tu oficiálně malují jen týmy výtvarníka Pavla Šťastného.

Po rekonstrukci zdi v roce 2019, kdy se odstraňovala původní omítka ještě z dob tuhého komunismu, to byl právě Pavel Šťastný s kolegy, který vytvořil novou vrstvu maleb. Pak byla její umělecká podoba ponechána kolemjdoucím, ale další graffiti tvorba a spreje tu byly vyhláškou zakázány – veřejnost dostala prostor k tvorbě pouze na vyhrazených místech a s ní i zákaz sprejů.

Při pohledu na díla vzniklá minulý týden pod Šťastného kurátorským vedením se ale zdá, že se od výtvorů kolemjdoucích zas tak výrazně neliší. A vzniká otázka, zda má mít patent na oficiální výmalbu zdi někdo, kdo není schopen

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Evropská unie

Praha

Výtvarné umění

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější