Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Urbanova Továrna na maso: konformní črty z jatek, které vás z klidu nevytrhnou

Spisovatel Miloš Urban napsal Továrnu na maso. Foto: Richard Klíčník
Spisovatel Miloš Urban napsal Továrnu na maso. Foto: Richard Klíčník

Spisovatel Miloš Urban se nejednou tvářil, že další knihy se už od něj nedočkáme. Přesto mu letos v nakladatelství Argo, jehož je redaktorem a současně kmenovým autorem, zase vyšel nový román.

Třísetstránkovou Továrnu na maso v závěrečné poznámce Urban sám označil za bolestnou rozlučku s pražskými Holešovicemi, odkud se musel nedávno odstěhovat. Snaha složit knihou hold milované čtvrti ale nemusí být tím nejlepším východiskem pro napsání dobré prózy.

Úspěšného autora dvou desítek titulů vedly přiznané osobní pohnutky už při psaní předešlé knihy – románu Kar z roku 2019. Krimi-horor odehrávající se v Karlových Varech pro něj představoval pomyslný návrat do města jeho dětství a mládí. Rodiště si ovšem nikterak neidealizoval (v jednom rozhovoru jej označil za morbidní město, hodící se coby kulisa pro nějaké příšerné divadlo).

Prózu obdařenou tehdy podtitulem „pohřební hostina za jedno město“ přiřadil v rámci vlastní tvorby k „černým románům“ (vyděleným z jeho „ostatních próz“), s nimiž dosud sklízel u čtenářů největší úspěchy (Sedmikostelí, Hastrman, Lord Mord a další).

Obdařil ji množstvím prověřených atributů, kýžený výsledek se ale tentokrát vinou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Literatura

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější