Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Hodnotil závadnost knih zabavených disidentům, teď profesor dostal medaili. Nevěděli jsme to, říká rektor

Profesor Masarykovy univerzity Jan Zouhar (vlevo) převzal 6. března 2019 v Brně od rektora Mikuláše Beka zlatou medaili Masarykovy univerzity. Foto: ČTK
Profesor Masarykovy univerzity Jan Zouhar (vlevo) převzal 6. března 2019 v Brně od rektora Mikuláše Beka zlatou medaili Masarykovy univerzity. Foto: ČTK

Medaili brněnské Masarykovy univerzity dostal profesor, jehož posudek před třiceti lety málem poslal disidenta do vězení. Podle rektora Mikuláše Beka jde o přehmat a univerzita bude debatovat, jak změnit pravidla, aby mohla ocenění nejen předávat, ale i odebírat. Nemá k tomu totiž žádný precedens.

Začátkem března udělila Masarykova univerzita na slavnostním obřadu Zlaté medaile. Mezi devíti oceněnými byl i profesor Jan Zouhar z filozofické fakulty. Pak však vyšlo najevo, že Zouhar před třiceti lety napsal posudek, na jehož základě byl disident Petr Kozánek odsouzen za rozvracení republiky. Kozánek tehdy vezl do Rakouska samizdat. StB jej na hranici zatkla a soud si pak vyžádal posudek od ústavu, kde Zouhar pracoval. Měl posoudit, zda zabavené knihy jsou závadné. Zouhar rozhodl, že jsou.

Rektor univerzity Mikuláš Bek udělení ocenění vysvětluje tím, že vědecká rada o tomto problému z minulosti profesora Zouhara nevěděla.

„Doteď jsem to netušil. Kdyby tato informace byla součástí debaty o oceněních, asi by to ovlivnilo vědeckou radu. Pokud jsme udělali přehmat, že jsme volili člověka, který má v historii takovou problematickou kapitolu, je to na debatu, která může vést ke změně předpisu,“ řekl Deníku N překvapený rektor Bek, který je zároveň senátorem. „Nedělá mi to radost, ale budeme se tím muset zabývat,“ dodal.

Podobnými vyznamenáními přitom univerzita hodně šetří, za posledních třicet let je získalo jen několik desítek lidí. Letos navíc jejich udílení spojila s oslavami stého výročí založení. Podle Beka škola nemá žádný precedens, a to ani ve vnitřních předpisech, aby mohla vyznamenání revidovat  po jejich předání.

Někdejšího disidenta Petra Kozánka z Kyjova udělení medaile Zouharovi naštvalo. „Je to

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Historie

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější