Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Tak jsme konečně tátové. Tři příběhy o lásce, bourání předsudků i zlosti z českých úřadů

Štěpán Růžička (vlevo) a Boban Dvořák krmí dceru Malku. Foto: archiv rodiny
Štěpán Růžička (vlevo) a Boban Dvořák krmí dceru Malku. Foto: archiv rodiny

Prošli si „laktační“ krizí, bojem s úřady, někteří čelili předsudkům. Tři mužské páry popisují, co se pro ně změnilo po narození dětí a co jim v Česku komplikuje život.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Je krátce po třetí hodině odpoledne a s Lukášem Novákem (redakce jméno na jeho přání upravila, stejně jako u dětí, pozn. red.) si voláme, když jeho dvouletá dcera Jana po obědě spí. O dva roky starší Alžběta telefonát přerušuje, protože je zapatlaná čokoládou, a tak jí otec podává vlhčené ubrousky.

Hrdý otec se chlubí, že Alžběta moc ráda kreslí a zpívá. Když přejde k vyprávění o jejím narození, musí se na chvíli odmlčet, protože slzí dojetím.

Novákovi ještě jako bezdětní žili řadu let v Praze, po narození druhé dcery se však přestěhovali na venkov, aby holčičky měly za dveřmi „zahradu, přírodu, a ne jen rušné křižovatky“. S většinou sousedů mají podle svých slov skvělé vztahy. Někteří prý ale mají problémy s přijetím „duhové rodiny“, zvlášť když musela „určitě za spoustu peněz pořídit zdejší pěkný dům s velkou zahradou, a navíc ty děti“.

Obě dcery se narodily ve Spojených státech prostřednictvím

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

LGBTQ

Rodina a vztahy

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější