Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Měli jsme dobrý život. Ale pak přišly povodně a utrpení.” Příběhy zničeného Pákistánu

Kalná povodňová voda hrozí samým nebezpečím: choroboplodnými zárodky, ostrými předměty, jedovatými hady. Matka se v nejpostiženější provincii Sindh snaží vykoupat své malé dítě pod čistou vodou z pumpy - potíž je, že ani ta nemusí být bezpečná. Foto: Jásir Radžput, Reuters
Kalná povodňová voda hrozí samým nebezpečím: choroboplodnými zárodky, ostrými předměty, jedovatými hady. Matka se v nejpostiženější provincii Sindh snaží vykoupat své malé dítě pod čistou vodou z pumpy – potíž je, že ani ta nemusí být bezpečná. Foto: Jásir Radžput, Reuters

Basra Bibi možná porodí na silniční krajnici. Malý Džamíl možná zemře na choleru. Chálid se s batohem jídla pro rodinu možná zřítí do propasti v horách. A možná také ne; bylo by dobré mít štěstí v tak drtivém neštěstí. „Třetina země zaplavená“ jsou abstraktní slova. Zaplavený trojnásobek Česka už zní konkrétněji. Ale nejvýmluvnějším obrazem nezměrné zkázy, kterou teď Pákistán zažívá, jsou lidské osudy.

Horečka mezi hejny much

Levou paží si přidržuje syna v náručí a pravou rukou mu podpírá hubený hrudník. Chlapci je od pohledu jen něco málo přes rok a usedavě pláče. Snědou kůži má posetou bílými flíčky – to z té špinavé vodní záplavy, řekne jeho matka a jemně pohladí synkovo čelo a pak tvář. Sama má tváře propadlé a v očích se jí rojí stíny.

Voda je všude kolem. Ještě docela nedávno tu stála vesnice Džan Mohammad plná lidí, zvířat, cihlových domů a polí. Škola pro děti, mešita pro věřící.

Teď to nedávno vypadá spíš jako kdysi. Kdo by teď věřil, že tu někdy bývala suchá zem? Vždyť je tu všude kalné jezero, kamkoli se podíváš.

Jen tady uprostřed zbyl jakýsi ostrůvek s nepravidelnými, zubatými

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Jižní Asie

Klimatická krize

Počasí

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější