Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Lidé na náměstí nechtějí ani Babiše, nechtějí nikoho. Oni se bojí.“ Politolog hodnotí včerejší demonstraci

Protivládní demonstrace na Václavském náměstí. Foto: ČTK
Protivládní demonstrace na Václavském náměstí. Foto: ČTK

Václavské náměstí v Praze včera zaplnily desítky tisíc demonstrantů nespokojených se současnou vládou. „Podařilo se tam dostat lidi z různých sociálních vrstev, s různými motivacemi. V tomto to je velmi unikátní,“ říká v rozhovoru politolog Jan Charvát z Fakulty sociálních věd UK. Na demonstraci podle něj přišla řada lidí, kteří mají nyní problém vyjít s penězi, přestože se celý život snažili. Upozorňuje také, že vláda v krizové době nezvládá komunikaci.

Na co se v rozhovoru také ptáme:

  • Je sobotní demonstrace předzvěstí opravdu „horkého podzimu“?
  • Jací lidé na protest dorazili a proč?
  • Jak by měla vláda na takové demonstrace reagovat?
  • Jakou roli hrají proruské síly a co si nyní zaslouží pozornost médií?

Na včerejší demonstraci na Václavské náměstí dorazily desítky tisíc lidí. Překvapilo vás to, nebo jste brzký začátek „horkého podzimu“ čekal?

Trochu jsem doufal, že jich tolik nebude. I když celé léto mluvím o tom, že se přesně tohle stane, takže bych sám překvapený vůbec být neměl. Racionálně mě to nepřekvapilo, ale osobně jsem doufal, že jich tolik nepřijde.

Premiér v reakci na demonstraci řekl, že včerejší protest „svolaly síly, jež se hlásí k proruské orientaci, mají blízko k extrémním pozicím a jsou proti zájmům ČR“. Co na ten výrok říkáte? Přijde vám taktický?

V prvním bodě měl pravdu. Osoby, které svolávaly demonstraci, splňují charakteristiky, které použil. Druhá věc je, že lidé, kterých se dotýká, to interpretovali tak, že na demonstraci přišli samí „proruští švábi“. Což není pravda.

Jak by tedy měl premiér podle vás na takovou demonstraci reagovat?

Už delší dobu říkám, že se u nás politika dělá amatérsky. Politik musí přemýšlet o tom, jaký dopad bude mít výrok, který pustí ven. Nemůže komentovat takto vážnou věc způsobem, aby jeho výrok bylo možné snadno pochopit tak, že všichni lidé, kteří zaplnili Václavské náměstí, jsou proruské síly. A tento včerejší výrok jen potvrzuje skutečnost, že vláda nezvládá

Dobří přátelé vám sdílejí kvalitní informace

Občankáři vám daruje následující článek Deníku N, který je jinak za platební bránou. Přečtete si ho zdarma jen po zadání vašeho e-mailu, který slouží jako ochrana před šířením našeho obsahu bez kontroly. Váš e-mail bude použit pouze pro odemčení článku a nabídku zvýhodněného předplatného. Pokud ji ani po měsíci nevyužijete, smažeme ho z databáze. Možnost odemykat placené články Deníku N mají všichni členové Klubu N.

Můžete také .

Rozhovory

Ruská válka na Ukrajině

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější