Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Česko ovládl strach. Ale nejhorší je smrt vyděšením

Pozorovatele politického dění doslova vyděsilo, kolik lidí Václavák obsadilo. Foto: Michal Kamaryt, ČTK
Pozorovatele politického dění doslova vyděsilo, kolik lidí Václavák obsadilo. Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Komentář Jána Simkaniče: Česko ovládl strach. Velká část občanů je vystrašená z budoucnosti a ostatní jsou vystrašeni z jejich strachu, který by se mohl obrátit proti celému systému. Strach je ovšem pro všechny ten nejhorší rádce. Zkusme to jinak.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

První zářijovou sobotu se zaplnila horní polovina Václavského náměstí demonstrací s označením „Česká republika na 1. místě“. Emoce, které vzbudila, ukazují zmatenost veřejné debaty v době sociálních sítí, která vyvolává potřebu rychlých reakcí místo klidné reflexe. V takovém prostředí není těžké zaměňovat příčiny a následky, podobně jako řešení problémů za jejich prohlubování.

První nepochopení se týká už samotné příčiny současné situace. Tou není minulá ani současná vláda, je jí válka. Až je vlastně absurdní, že je to potřeba zdůrazňovat. Jsme ve válce, ať si to někdo připouští, nebo ne. Válku jsme si nevybrali, má jediného viníka a tím je Putin. Kdyby se Putin nerozhodl vtrhnout 24. února 2022 na celou Ukrajinu, můžeme v relativním klidu pracovat na léčbě důsledků dvou roků s covidem.

Lidé, kteří v sobotu mluvili z tribuny na Václaváku, ovšem ze

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Ruská válka na Ukrajině

Vláda Petra Fialy

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější