Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pošta pro sebe. Komunista prosadil návrhy, které si „napsala“ Česká pošta. O lobbing prý nešlo

Česká pošta. Ilustrační foto: ČTK
Česká pošta. Ilustrační foto: ČTK

Komunista Leo Luzar předložil hospodářskému výboru pozměňovací návrhy, které si připravila Česká pošta. Mění některá pravidla pro fungování poboček. Další Luzarův návrh na navýšení kompenzací, díky kterému by pošta dostala o šest set milionů navíc, na výboru neprošel o hlas, ale bude o něm hlasovat ještě Sněmovna. Konkurence se bojí, že by pošta mohla pak poskytovat své služby za dumpingové ceny.

Komunista Leo Luzar prosadil na hospodářském výboru změny paragrafů, jež upravují zákon o poštovních službách, který připravuje vláda. Poslanec přiznává, že si osvojil návrhy, které mu vnukli na několika schůzkách zástupci České pošty, včetně generálního ředitele Romana Knapa.

Tři ze čtyř Luzarem navržených změn výborem prošly i přes negativní stanovisko ministerstva průmyslu. Stejný názor má i Český telekomunikační úřad, který dohlíží i na poštovní trh.

Luzar navrhuje například benevolentnější přístup k požadavkům na rychlost doručování či poště ruší nutnost mít všechny smluvní podmínky na všech pobočkách vytištěné na papíře. Ty by mohly být nově pro zákazníky pouze na vyžádání a třeba jen v elektronické podobě.

Pouze o hlas poslanci neschválili Luzarův návrh, aby pošta dostala 1,4 miliardy korun jako kompenzaci za služby v letech 2013 až 2014. Šéf ČSSD Jan Hamáček už dříve navrhl kompenzaci nižší, a sice 800 milionů. Podle konkurence České pošty takové návrhy umožní poště fungovat za dumpingové ceny a hrozí znevýhodnění soukromých společností na trhu.

„Některé z jejich návrhů, které mi přišly rozumné, jsem

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější