Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů: Čekání na zprávy o protiofenzivě Rusové přerušili bizarním příběhem o vylodění u Enerhodaru

Voják okupační ruské armády stráží obsazenou ukrajinskou Záporožskou jadernou elektrárnu. 4. srpna 2022. Foto: Alexander Jermočenko, Reuters
Voják okupační ruské armády stráží obsazenou ukrajinskou Záporožskou jadernou elektrárnu. 4. srpna 2022. Foto: Alexander Jermočenko, Reuters
  • Jak se daří Ukrajincům u Chersonu.
  • Rusové se chtějí opět rozjet na Donbasu.
  • Ruská záhada v Enerhodaru.
  • Bayraktar je zpět.
  • Mapy dne – bojiště na Donbasu a u Chersonu.
  • Videa dne – boj zblízka v Piskách; Rus na Slovensku vysvětluje Putinovým fanouškům, že se mýlí; úspěšné útoky Bayraktaru; Rusové ničí opuštěné ukrajinské tanky – jednou pěšák granátem, podruhé dronem; pro zneškodnění obrněné techniky není nutný přímý zásah – osud ruského BMP.

Přinášíme shrnutí situace na ukrajinském bojišti sestavené z informací různých ministerstev obrany a nezávislých analytiků.

Informace v tomto textu jsou shrnutím výsledků bojů ze čtvrtka 1. září. Aktuální stav na některých místech již může být jiný.

Přehled potvrzených ztrát je na konci článku.

Ruská záhada v Enerhodaru. Ve čtvrtek Vladimir Putin opět změnil své vysvětlení, proč bojuje na Ukrajině. Prohlásil, že důvodem je „protiruská enkláva, která tam vznikla“.

Stejně bizarní jako toto zdůvodnění byly události u města Enerhodar na východním břehu Dněpru, kam přicestovali zahraniční pozorovatelé mířící do tamní Záporožské jaderné elektrárny. Jejich příjezd provázely události, které nesly znaky ruské dezinformační operace.

Návštěvu pozorovatelů si vyžádaly nepřehledné události. Rusko prokazatelně rozmístilo v elektrárně své vojáky včetně těžké techniky. Podle ukrajinské armády a také podle svědectví místních obyvatel střílí z areálu na ukrajinské pozice. Rusko zase obviňuje Ukrajinu, že na elektrárnu střílí a hrozí jaderná havárie.

Takhle od stolu nelze určit, kdo na místě střílí. Elektrárna má strategický význam pro obě strany. Navzdory okupaci je stále napojená na ukrajinskou energetickou síť. Rusové by ji od ní rádi odpojili a připojili ke své. To ovšem Ukrajinci nechtějí připustit. Obě strany tedy mají motivy chovat se velmi riskantně.

V den, kdy měli na místo dorazit mezinárodní inspektoři, Rusko oznámilo, že ukrajinská armáda zaútočila přes řeku Dněpr a vysadila 60 vojáků na východním břehu kontrolovaném Ruskem. Rusové tvrdí, že jejich cílem bylo zabránit inspektorům v příjezdu.

Nad Enerhodarem létaly ruské bojové vrtulníky a městem se proháněly tanky a další technika. Důkazem měla být fotografie něčeho hořícího na břehu řeky. Vojenský telegramový kanál Rybář tvrdí, že útok Ukrajinců

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější