Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kdy přestane elektřina zdražovat? A jak může rekordní ceny srazit stát? Odpovědi na deset klíčových otázek

Burzovní ceny energií v poslední době padají dolů. Foto: ČTK
Burzovní ceny energií v poslední době padají dolů. Foto: ČTK

Elektřina v minulých dnech na evropských burzách masivně zdražovala. Roste tak panika z dalšího citelného zvýšení cen proudu, které se nakonec propíše do účtů domácností a firem. Politici mluví o selhání trhu a přicházejí s návrhy řešení. Jak se v nepřehledném dění kolem energetiky zorientovat? Nabízíme odpovědi na základní otázky, které si teď lidé pokládají.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

V Česku dokážeme elektřinu vyrábět levně. Proč je tedy proud tak drahý?

„Naše jaderné bloky nemusí pálit drahý zemní plyn a nepotřebují drahé emisní povolenky. Jejich výrobní náklady jsou tedy opravdu výrazně nižší než tržní ceny,“ potvrzuje šéf Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiří Gavor.

Česká výroba elektřiny samozřejmě nezávisí jen na jaderných elektrárnách. Neobejde se ani bez těch uhelných, vodních nebo solárních. Paroplynové zdroje, které vyrábějí proud z plynu a které jsou hlavním důvodem současného zdražování, ale máme pouze dva. A navíc jsou v provozu jen občas. Vliv paroplynek na zdejší energetiku je zkrátka malý. Kde se tedy berou vysoké prodejní ceny?

Důvodem je fakt, že se s elektřinou obchoduje na jednotném unijním trhu. Na tom je situace diametrálně odlišná. Potíží je vícero a zdaleka nejde jen o efekt války na Ukrajině. Hlavní problém spočívá v tom, že výroba

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Energie

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější