Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Dělat jen tolik, aby vás nevyhodili, nebo si vás nevšimli. Co je „quiet quitting“?

Koho přesně se „quiet quitting“ může týkat? Foto: Adobe Stock
Koho přesně se „quiet quitting“ může týkat? Foto: Adobe Stock

Před několika týdny se sociálními sítěmi začalo šířit video s prostým hlavním poselstvím: práce možná není to jediné, pro co musíme žít. Video ve Spojených státech do veřejné debaty opět přineslo hned několik evergreenových témat spojených s otázkou tamní pracovní kultury: Do jaké míry by měla práce určovat naši identitu? A má to být právě náš profesionální výkon, od kterého odvozujeme svou hlavní hodnotu?

Když v červenci Zaiad Khan na TikTok přidával své nové video, zcela jistě netušil, že už brzy o něm budou diskutovat takřka celé Spojené státy.

„Nedávno jsem se dozvěděl o termínu ‚quiet quitting‘“ řekl divákům uživatel TikToku hned v úvodu krátkého videa za doprovodu uklidňující klavírní hudby.

„Neopustíte svou práci, ale opustíte myšlenku, že máte jít nad rámec povinností. Stále si je plníte, ale už se mentálně nezastáváte kultury, ve které práce musí být vaším životem. Realita je taková, že nemusí a že vaše lidská hodnota není definovaná vaší prací,“ pokračuje příjemným tichým hlasem, zatímco se prochází ulicemi New Yorku, pozoruje stromy a hraje si s barevnými mýdlovými bublinami.

Dnes, o pár týdnů později, má Khanovo video miliony zhlédnutí. O takzvaném „quiet quittingu“ vycházejí texty v největších amerických novinách, mluví o něm experti v celostátních televizních pořadech, diskutují o něm psychologové, sociologové i odborníci na pracovní návyky. Ke konci srpna video sdílelo přes čtyřicet tisíc lidí, téměř pěti set tisícům uživatelům se líbilo a komentář pod ním zanechaly přes čtyři tisíce lidí.

Jak přesně „quiet quitting“ vůbec vypadá? Koho se může týkat? Proč si někteří myslí, že jde o postoj, který škodí? A proč jsou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější