Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vláda po celodenním maratonu ubránila důvěru, ministři v noci překvapili opozici

"Normální člověk by jel z Brna do Bratislavy, vidím Břeclav, odbočím doprava a jsem ve Vídni," popisoval svou fiktivní cestu ve Sněmovně Andrej Babiš. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
„Normální člověk by jel z Brna do Bratislavy, vidím Břeclav, odbočím doprava a jsem ve Vídni,“ popisoval svou fiktivní cestu ve Sněmovně Andrej Babiš. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Sněmovní jednání o vyslovení nedůvěry vládě Petra Fialy, které začalo ve čtvrtek ve 13 hodin, přešlo do celonočního diskusního maratonu. Samotná rozprava trvala 22 hodin. Kabinet podle očekávání důvěru udržel, pro nedůvěru hlasovalo podle ČTK pouze 84 opozičních poslanců.

Již krátce po začátku včerejšího jednání bylo zřejmé, že se diskuse před samotným hlasováním protáhne. Začátek debaty totiž ovládly dlouhé monology navrhovatelů snah o shození vlády, tedy Andreje Babiše (ANO) a Tomia Okamury (SPD), ale také premiéra Petra Fialy (ODS).

Po úvodní opoziční kritice si slovo vzali postupně všichni přítomní členové vlády, kteří hájili kabinet, jeho výsledky a svou práci v úřadu. Prostřídali se tak až do zhruba půl třetí ráno, kdy své vystoupení ukončil ministr pro legislativu Michal Šalomoun (Piráti).

Někteří z opozičních poslanců tento postup nesli nelibě. „Kdyby tam ti ministři do půl třetí neřečnili, protože

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Hlasování o nedůvěře vládě

Sněmovna

Vláda Petra Fialy

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější