Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Firmy se přetahují o „vyždímané“ dárce plazmy. Ministerstvo chce zakázat reklamu na finanční odměny

Zájem o odběry plazmy mají převážně mladší lidé - studenti, matky na mateřské. Foto: Iva Bezděková, Deník N
Zájem o odběry plazmy mají převážně mladší lidé – studenti, matky na mateřské. Foto: Iva Bezděková, Deník N

V posledních letech se u nás odběry plazmy nekontrolovaně rozrůstají. Neexistují propojené registry, takže lidé mohou chodit do center mnohem častěji než jednou za 14 dní, jak je povolené. Česko vyprodukuje v přepočtu na obyvatele nejvíce plazmy v Evropě, a zásobuje tak ostatní země. Ministerstvo zdravotnictví teď chce zakázat reklamu, která nabízí za darování plazmy peníze.

Odběrová centra lákají dárce plazmy podobným marketingem jako například supermarkety. Většina firem ve svých inzerátech nabízí platbu pro pravidelné dárce až 18 200 korun ročně, další nabízí různé hodnotné ceny.

Například společnost Plasma Place darování propaguje soutěží o auto za milion korun, jiná firma se přizpůsobila aktuální situaci. „Daruj krevní plazmu a po celý rok ti přispějeme na energie. Zapoj se do hry o příspěvek až do výše 30 tisíc korun,“ inzeruje společnost Cara Plasma.

V době, kdy mají lidé problém se zdražováním, na takové nabídky slyší. „Ještě jsem na plazmě nebyla, ale půjdu. Spočítala jsem si, že ty peníze by pokryly vyšší doplatky za plyn, které teď budeme mít. Možná se zapojí i partner, pokud ho přemluvím,“ řekla Deníku N mladá žena, která chtěla zůstat v anonymitě.

Aktuální reklama firmy Cara Plasma, která nabízí lidem finanční příspěvky na energie.

„Naše marketingové aktivity probíhají v souladu se zákonem o reklamě. Česká legislativa nezakazuje komunikaci finanční kompenzace dárcům,“ říká Kristýna Štětinová z firmy Cara Plasma. To se ale brzo může změnit.

„Přesahuje to únosnou míru“

Ministerstvo zdravotnictví chystá

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější