Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Interní průzkumy: V Praze je favoritem Spolu. O pět procent bojují Starostové, ale také SPD

Novému pražskému primátorovi Zdeňku Hřibovi gratuluje jeho předchůdkyně Adriana Krnáčová. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Novému pražskému primátorovi Zdeňku Hřibovi gratuluje jeho předchůdkyně Adriana Krnáčová. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Za tři týdny si Praha zvolí nové složení městského zastupitelstva. To přitom určí, kdo povede pražský magistrát na další čtyři roky. Deník N vychází ze dvou interních průzkumů, do kterých měl možnost nahlédnout. Jeden zpracovala pro Piráty společnost Median a pokrýval situaci v červenci, druhý pro Spolu vypracovala v polovině srpna společnost Ipsos. Oba favorizují koalici Spolu, druhé je ANO.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Hlavním favoritem voleb je nyní koalice Spolu vedená Bohuslavem Svobodou. Ta se složila z ODS, TOP 09 a KDU-ČSL po loňském úspěchu ve volbách do Poslanecké sněmovny.

A jejich ambice jsou v Praze naprosto jasné – vítězství a primátorský řetěz pro ODS.

Ten je pro stranu zásadní. ODS stála v čele metropole přes 20 let, naposledy však měla primátora v roce 2013 a byl jím právě Svoboda, který očekávání potvrzuje: „Opatrný optimismus je namístě,“ popsal v rozhovoru pro Deník N.

Koalice ostatně v Praze výrazně uspěla i v posledních volbách do Poslanecké sněmovny. Získala čtyřicet procent, a výrazně tak za sebou nechala druhé Piráty se Starosty.

Podle průzkumu Ipsos má Spolu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Komunální volby

Praha

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější