Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Finanční rozvědka posiluje, zřídí oddělení kvůli Rusku. Počet lidí vůbec nebyl adekvátní, říká její šéf

Jiří Hylmar. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Jiří Hylmar. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Finanční analytický úřad (FAÚ) už od začátku války na Ukrajině zmrazil ruský majetek v hodnotě do deseti miliard korun. „Část majetku je na bankovních účtech, což je nejjednodušší varianta. Další část je ve formě zmrazení cenných papírů,“ říká v rozhovoru nový ředitel úřadu Jiří Hylmar. Dodnes měla mezinárodní sankce na starosti polovina výkonné části úřadu. Změna ale nastane už na začátku října, kdy začne fungovat speciální sankční oddělení. Úřad navíc dostal nové posily. „Jedná se o deset lidí. Požádal jsem o to pana ministra,“ říká Hylmar.

Na co se v rozhovoru ptáme:

  • Kam bude Jiří Hylmar směřovat Finanční analytický úřad.
  • Jaké budou priority úřadu v následujících letech.
  • Jak se úřad vypořádává s vymáháním mezinárodních sankcí.
  • Na jaké největší překážky v rámci mezinárodních sankcí úředníci narážejí.

Na začátku července jste byl oficiálně jmenován do čela úřadu. Kam jej chcete směrovat?

Aby splnil úkoly, které jsou na něj kladeny. FAÚ se zabývá problematikou praní špinavých peněz a financování terorismu, aktuálně však především agendou mezinárodních sankcí. V krátkodobém horizontu je třeba právě na tuto agendu reagovat co nejrychleji.

Vzhledem k tomu, že v úřadu působím patnáct let, prošel jsem tady všemi pozicemi od řadového referenta až po zástupce ředitele. Samozřejmě nějakou představu o směřování mám a nemám problém se o ni podělit, ale jak říkám: prioritně musíme řešit věci týkající se mezinárodních sankcí.

Co už jste v úřadu změnil? Jaké byly vaše první kroky?

Vedení úřadu jsem převzal v hektické době, kdy započal konflikt na Ukrajině. Úřad je gestorem pro výkon mezinárodních sankcí, takže v prvních chvílích bylo potřeba reagovat na tuto agendu. Toto byl první a zásadní úkol, který i nadále přetrvává.

Historicky byl objem sankcí minimální. Dříve jsme řešili sankce vůči Severní Koreji, například ke vztahu k jejím studentům. Dneska jsou ale sankce tisícinásobně vyššího rozsahu. Museli jsme na to reagovat rychle i z personálního hlediska.

Bohužel odborníka na mezinárodní sankce ze dne na den neseženete. Museli jsme jít cestou dočasného utlumení zásadních agend na úkor sankcí. Dneska už si myslím, že jsme ušli kus cesty, a mohu říci, že od prvního října vznikne v rámci naší struktury specializované pracoviště. Bude se jednat o oddělení, které bude mít

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Sankce proti Rusku

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější