Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vyřešte problémy s pronájmy bytů, diplomat Těrentěv se chová protiprávně, vyzvalo ministerstvo zahraničí ruského velvyslance

Alexandr Zmejevskij, ruský velvyslanec v Česku. Foto: ČTK
Alexandr Zmejevskij, ruský velvyslanec v Česku. Foto: ČTK

Ministerstvo zahraničí si na dnešek předvolalo ruského velvyslance Alexandra Zmejevského, aby „vysvětlil některé problémy týkající se nemovitostí využívaných velvyslanectvím a jednání člena této diplomatické mise“. Deníku N to řekl mluvčí Černínského paláce Michal Bucháček. Diplomat šel na kobereček k náměstku Martinu Smolkovi, který má na starost právní a konzulární záležitosti a už třetí týden se zabývá děním kolem pronájmu ruských bytů na českých pozemcích.

Předvolání velvyslance je v diplomacii vnímané jako vážný krok, už ve středu si ruské ministerstvo zahraničí kvůli stejné kauze předvolalo českého velvyslance v Moskvě Vítězslava Pivoňku.

Náměstek Smolek Zmejevského podle Bucháčka upozornil na „závažné problémy v některých nemovitostech využívaných na základě mezistátní dohody velvyslanectvím Ruské federace, které mimo jiné vzbudily pozornost českých médií“.

Ministerstvo zahraničí tak reagovalo na kauzu okolo pronájmu ruských bytů. Ty podle katastru patří České republice, ale na základě mezivládních dohod je může neomezeně užívat Moskva. Komerční pronájmy těchto nemovitostí, na které poukázal Deník N, jsou podle vyjádření Černínského paláce nepřípustné.

Vyřešte to

„Náměstek Smolek požádal ruského diplomata o urychlenou nápravu a upozornil ho na protiprávní jednání

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější