Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Do USA odjela v 60. letech coby přesvědčená komunistka, za rok se vracela jako „Američanka“

Irena Dubská (1924–2010)
Irena Dubská (1924–2010)

Seriál Česká inteligence 20. století: V roce 1963 odjela jako komunistka do USA sesbírat sociologický materiál, který měl pomoci porazit Ameriku v boji o světovládu. Po návratu ale popsala nečekanou věc, kterou tam zjistila. „Vrazi z Wall Streetu“ byli mnohem méně bojechtiví, než se o nich v tzv. táboře míru a socialismu tvrdilo. Žili si své životy, o jejichž hodnotovém rámci bylo možné mít pochyby, nebyli to ale v principu nepřátelé.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Irena Dubská (1924–2010) patřila ke generaci, která v milosrdném mezinárodním klimatu šedesátých let dostala chvíli času na to, aby odstranila aspoň ta nejhorší ideologická klišé, která předtím, v padesátých letech, sama budovala. Šlo o to pochopit, že sen o vítězství nad Západem byl jenom snem. Že svět těžící z výhod lidské svobody nejde z principu ani dohnat, ani předehnat. Všechno bude jinak.

Jejím úkolem bylo

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česká inteligence

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější