Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pointa N: Mlejnek už nebude přítěží. Najde tak vláda konečně čas na řešení drahých energií?

Premiér Petr Fiala (ODS) a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Premiér Petr Fiala (ODS) a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Šéf civilní rozvědky Petr Mlejnek rezignoval na svůj post. Opozice má ale právo vládu dále kritizovat. A to minimálně do chvíle, než si kabinet uvědomí, jak velkým problémem ceny energií jsou.

Hlavní události dne vybral a okomentoval Michal Tomeš.

Mlejnek šéfem rozvědky nebude

Šéfem civilní rozvědky nakonec nebude Petr Mlejnek. Od počátku problematický příběh nového ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace skončil tak, jak měl, tedy rezignací. O tom, že svůj post nakonec opustí právě Mlejnek –⁠ a ne třeba ministr Vít Rakušan (STAN) –⁠ rozhodl on sám. Svůj brzký konec odmítl dále komentovat.

Tlak na Mlejnka se začal zvyšovat poté, co vyšlo najevo, že byl ve styku s celkem pěti aktéry z kauzy Dozimetr. Ta je jedním z největších politických korupčních skandálů posledních let. Mlejnek se snažil politiky přesvědčit, že v celém případu sehrál pozitivní roli, tedy že se právě na jeho popud svědek Michal Zděnek rozhodl věc nahlásit policii. Tato verze má ale řadu trhlin včetně toho, že Zděnka měla policie údajně kontaktovat jako první.

Kvůli rostoucímu počtu otazníků proto na Mlejnka (a ministra Rakušana) začali tlačit i koaliční partneři. Hlavními kritiky byli Piráti, kterým vadilo, že Zděnek s Mlejnkem řešil bezpečnostní otázky celé dva roky, teprve poté se obrátil na policii.

Mlejnkovo jmenování do čela civilní rozvědky mělo být také jedním z hlavních témat hlasování o vyslovení nedůvěry vládě, které proběhne ve čtvrtek. Podle opozičního hnutí ANO se s jeho rezignací nemění nic, strana žádá i konec Víta Rakušana.

Závěrem ještě několik postřehů, které se v souvislosti s kauzou objevily:

  • Proč se měl stát šéfem rozvědky právě Mlejnek? Je důvodem personální vyprázdněnost veřejné správy, nebo neschopnost prověřovat své lidi?
  • Je vláda vůbec schopná spolu o problémech mluvit a jednotně je vysvětlovat veřejnosti?
  • Rezignace na funkci očividně není pouze pojmem z říše pohádek, ale něčím, co se v případě problémů, respektive nutnosti stále ještě děje.
  • Zároveň se znovu potvrdilo, že důvěryhodnost je –⁠ nejen u šéfa bezpečnostní složky –⁠ pro výkon funkce zkrátka nepostradatelná.
  • Kolik kauz budou muset Starostové ještě ustát?

Síkela dohání energetickou krizi. Nedojde mu dech?

Poslední dny byly na ministerstvu průmyslu a obchodu hektické. Resort připravil takzvaný úsporný tarif, balíček ve výši 66 miliard, který má Čechům zlevnit ceny energií. Kabinet rovněž chystá celoevropské řešení pro jejich zastropování i pomoc podnikatelům.

Situace na energetickém trhu je ale natolik překotná, že není vůbec jasné, zda resort Jozefa Síkely (za STAN) tempu změn stačí.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Pointa N

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější