Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Tajný život tajemství: Škodlivé není, že je musíte skrývat, ale že s nimi musíte žít

Co je to vlastně tajemství? Ilustrace: Deník N
Co je to vlastně tajemství? Ilustrace: Deník N

Statistiky říkají, že pokud nad vámi budeme přemýšlet jako nad průměrným člověkem, pak v tuto chvíli před světem střežíte přesně třináct svých tajemství. Pravděpodobně se týkají vaší romantické touhy, sexu či peněz, ale dost možná jde i o tajemství z prostředí rodiny či o skryté ambice. Co ale vlastně tajemství jsou? Dá se nad nimi přemýšlet jako nad nevyhnutelně dobrými nebo špatnými? Co s námi může držení tajemství udělat a kdy je lepší je před světem odhalit?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Frank Warren začal tajemství sbírat z naprosto prozaického důvodu: jednoduše se nudil.

„Vyzýváme vás, abyste se anonymně zapojili do uměleckého projektu. Vaším tajemstvím může být něco, čeho litujete, váš strach, zrada, touha, přiznání nebo ponížení z dětství,“ napsal Warren v roce 2004 na tři tisíce pohlednic a jako adresáta vyplnil sebe sama. Následně je rozdal náhodným kolemjdoucím před vchodem do metra ve Washingtonu, D. C.

První odpovědi mu do poštovní schránky začaly přicházet už za několik dní.

„Říkám své manželce, že nechci, aby si dala implantáty. Lžu,“ napsal Warrenovi jeden z prvních přispěvatelů a k pohlednici přiložil kreslený obrázek procesu zvětšování ženských prsou. „Když se v kostele jiní lidé modlí, já skloním hlavu a přemýšlím nad tím, co budou dávat v telce,“ napsal někdo fialovým fixem trochu dětským písmem. „Říkám lidem, že jsem ateista, ale věřím, že půjdu do pekla,“ přiznal zase třetí přispěvatel a na pohlednici nalepil strašidelnou repliku malby zachycující utrpení ve věčných plamenech.

O téměř dvě desetiletí později přispívají do Warrenovy iniciativy PostSecret lidé ze všech koutů světa. Pravidla jsou stále stejná: zaslat můžete jen takové tajemství, které jste ještě nikdy nikomu neřekli, a musíte být stoprocentně upřímní. Frank Warren se už dnes rozhodně nenudí – anonymní vzkazy, které mu lidé posílají, pečlivě skenuje a publikuje na svém blogu, Facebooku či Instagramu, v knihách či na výstavách.

Čtením shromážděných přiznání, jež nikdy nebyla vyslovena nahlas, by se daly strávit hodiny; tajemství, se kterými se lidé za ta léta svěřili, jsou totiž tisíce. Některé jsou úsměvné či vysloveně směšné, jiné trpké či smutné. Anonymní barista se přiznává, že když ho zákazník naštve, schválně mu připraví kávu bez kofeinu. Jiní přispěvatelé ale píšou, že svou spřízněnou duši našli až poté, co si vzali někoho zcela jiného, že téměř měli dítě s člověkem, který podváděl svou manželku, nebo že pořád mají na Facebooku v přátelích člověka, který je znásilnil.

Při pohledu na sbírku se člověku v hrudi rozvibruje pocit jakéhosi hlubokého dojetí. Strach, obavy a bolest, někdy ale ovšem i tajná radost, soukromé potěšení a intimní touha – přesně tyhle pocity dělají lidi lidmi.

Zároveň se ale nelze ubránit znepokojivé myšlence. Tajemství jsou všude. A to, že o nich ve svém okolí nevíme, možná znamená jen to, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Duševní zdraví

Rodina a vztahy

Kontext N, Rodina, vztahy a zdraví

V tomto okamžiku nejčtenější