Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Pražský konsenzus.“ Unijní ministři zahraničí zkomplikovali vstup ruským turistům do Schengenu

Takzvaná family foto v pražském Paláci kultury. Foto: MZV
Takzvaná family foto v pražském Paláci kultury. Foto: MZV

Do Prahy se na neformální summit sjeli ministři zahraničí unijní sedmadvacítky. Hlavním tématem byla turistická víza pro ruské občany. Zatímco Česko a země EU sousedící s Ruskem prosazovaly jejich zákaz, západní státy v čele s Francií a Německem to odmítaly. Výsledkem je kompromis – země, které s Ruskem hraničí, mohou Rusům znemožnit vstup národní legislativou, a Evropská komise má v mezičase najít společné unijní řešení.

V Praze skončil zatím nejprestižnější neformální summit od začátku českého předsednictví, Rada ministrů zahraničí, takzvaný Gymnich. Už dopředu bylo jasné, že hlavním – a nejkontroverznějším – tématem budou víza pro ruské občany, respektive diskuze o jejich potenciálním zákazu.

Zatímco pobaltské země, Finsko, Polsko a také Česko žádaly kompletní zákaz turistických víz pro Rusy, a to s možností udělit výjimky (zákaz se nemá týkat humanitárních víz), velká část západních zemí byla proti.

Česko takový zákaz na národní úrovni už zavedlo, cílem byl ale celounijní konsenzus. V zahraničních otázkách je navíc nutná jednomyslnost.

Diskuse byla dlouhá, i s obědem trvala zhruba pět hodin. Například polský ministr zahraničí Zbigniew Rau zvolil na jednání podle zdroje Deníku N relativně ostrý tón vůči německému a 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Evropská unie

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější