Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Brutal Assault byl zážitek, člověk musí být v kontaktu s živou kulturou, říká ministr Baxa

Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Ministr kultury Martin Baxa (ODS) přes léto objížděl kulturní akce a zjišťoval, v jakém stavu jsou. Navštívil například i metalový festival Brutal Assault. „Kulturu trápí inflace a dramaticky rostoucí náklady ve všem,“ říká Baxa v rozhovoru pro Deník N, s tím, že podzim bude horší. „Špatné časy nebudou napořád,“ ujišťuje.

Na co se v rozhovoru ptáme?

  • Na co ministr kultury kouká na Netflixu a na co chodí do divadla?
  • Jak hodlá podpořit kulturu v době krize?
  • Proč teď nebude zvedat koncesionářské poplatky pro veřejnoprávní média?
  • K čemu jsou Česku tři výstavy Alfonse Muchy najednou?
  • A je vůbec reálné postavit Vltavskou filharmonii?

Začněme malou kulturní anketou. Co jste naposledy viděl na Netflixu?

Na to teď nemám moc času. Ale abychom měli reklamní chvilku, tak mám předplacený Netflix, HBO Max a KVIFF TV, kde mám rozkoukaný polský film o umláceném studentovi Nezanechat stopy.

Na čem jste byl v kině?

Například během karlovarského festivalu jsem viděl asi čtyři filmy. Hrozně se mi líbil film Slovo, za který Beata Parkanová dostala cenu. A na Letní filmové škole v Uherském Hradišti jsem viděl předpremiéru dokumentu Olgy Sommerové o Michaelu Kocábovi. Ten byl také moc hezký.

Jaké se vám líbilo divadelní představení?

Polský soubor těšínského divadla výborně zpracoval muzikál Šumař na střeše – Skrzypek na dachu.

Zaujala vás v poslední době nějaká kniha?

A to vám řeknu úplně přesně. To je historická knížka Poslední ghetto od historičky Anny Hájkové o Terezíně. Tu jsem četl na dovolené.

A co výstava?

Úplně fantastickou výstavu jsem otevíral v Moravském zemském muzeu. Jmenuje se Nejstarší šperky a ozdoby. Také jsem byl poprvé v Hodoníně u Kunštátu, kde je pomník romského holocaustu. Viděl jsem tamní expozici, která je udělaná velmi působivě a historicky zajímavě. Skvělá výstava byla také k atentátu 1942 (výročí likvidace Reinharda Heydricha, pozn. red.), kterou udělal Michal Stehlík v Národním muzeu.

Sledujete kulturní recenze? Dáte na jejich doporučení?

Asi jako drtivá většina filmových a televizních diváků sleduji portál Česko-Slovenská filmová databáze, byť to nejsou recenze, ale divácká hodnocení. Když si chci něco přečíst, také se hodně řídím tím, co mi kdo doporučí. A pravidelně sleduju knižní rubriku v Respektu.

Když zůstaneme u výstavní scény, výstava s názvem iMucha, která chce oživit díla Alfonse Muchy s využitím digitálních technologií, nemá příliš dobré recenze. Praha navíc zároveň hostí i druhou výstavu umělcova díla. Proč probíhají naráz?

Mám dílo Alfonse Muchy ve velkém respektu. Líbí se mi, chystám

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kulturní politika

Vláda Petra Fialy

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější