Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nenávist a zášť srší z ruských sociálních sítí. Jak to ale opravdu je se vztahem Rusů ke Gorbačovovi?

Ronald Reagan a Michail Gorbačov odpočívají na Reaganově kalifornském ranči. Foto: Bob Galbraith, http://usinfo.state.gov/journals/itps/0406/ijpe/laqueur.htm
Ronald Reagan a Michail Gorbačov odpočívají na Reaganově kalifornském ranči. Foto: Bob Galbraith, http://usinfo.state.gov/journals/itps/0406/ijpe/laqueur.htm

K ruskému společenskému bontonu posledních let patří „nenávidět Michaila Sergejeviče Gorbačova“. Ve skutečnosti byl většině Rusů „volný“. A kolem deseti procent obyvatel země ho za splnění jeho historické role dokonce milovalo.

„Hrbatý – to je Michail Gorbačov (slovo gorb znamená rusky hrb, pozn. red.). To je ten zrádce vlasti, který zničil SSSR. Dlouhá léta tento člověk ve skutečnosti neskrýval, že prosazuje zájmy USA.“ – Jeden z mnoha příspěvků na ruských sociálních sítích ke smrti prvního a posledního sovětského prezidenta Michaila Gorbačova. Tento konkrétní pochází z kanálu Konflikt na síti Telegram.

„Michail Sergejevič byl člověkem slabým a nicotným. Cítil se na trůně impéria nepohodlně a bál se. A zbavil se ho, jakmile k tomu dostal první příležitost,“ hodnotí roli Gorbačova v ruských dějinách známý ruský komentátor Sergej Mardan. Jeho výroky citují ti, kteří ctí heslo „o mrtvých jen dobře“, ale přitom jim slova upřímné lítosti nad skonem člověka nejdou z pera.

A tak mnozí známí komentátoři jako Vladimir Solovjev, kteří jindy srší ostrovtipem a nevynechají jedinou příležitost k útoku na své protivníky, dnes používají Mardanova slova jako svérázný nekrolog, aby se sami vyhnuli hanění právě zesnulého politika:

„Gorbačov byl nicotný nejen z hlediska svého místa v historii, ale i jako člověk. Byl mužem bez

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější