Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Čistě mužský ani ženský mozek neexistuje, automechanikem se nikdo nerodí, říká Britka, jež vyvrací mýty ve vědě

Angela Sainiová do Prahy přijela na pozvání NKC - gender a věda SOU AV ČR. Foto: Ludvík Hradilek
Angela Sainiová do Prahy přijela na pozvání NKC – gender a věda SOU AV ČR. Foto: Ludvík Hradilek

Angela Sainiová zkoumala vědecké studie o rozdílech mezi muži a ženami. Našla v nich spoustu stereotypů a předsudků, ale i důkazy, že obě pohlaví nejsou až tak rozdílná. Napsala o tom knihu Od přírody podřadné: Jak se věda mýlila v ženách, za niž loni v Británii získala cenu Physics World Book of the Year. Zastává názor, že existují jenom velice malé vrozené rozdíly mezi schopnostmi mužů a žen. Výchovou a tlakem společnostmi se však tyto rozdíly postupně prohlubují. Nyní přijela pokřtít český překlad do Prahy a Deníku N poskytla rozhovor.

Mnoho vědců ve svých studiích dospělo k závěru, že muži a ženy jsou velice odlišní – jak fyzicky, tak i psychicky. Vy ve své knize popisujete řadu studií, které naopak dokládají, že jsme si mnohem podobnější, než by mnozí čekali. Jak to tedy vlastně je?

Samozřejmě nejsme identičtí. Ale mezi našimi psychickými a kognitivními schopnostmi jsou statisticky velice malé rozdíly. Rozhodně nestačí na to, aby vysvětlovaly genderové rozdíly ve společnosti. Existují velké rozdíly mezi jednotlivci – já můžu být velice odlišná od vás nebo od vašeho fotografa proto, že individuální rozdíly jsou obrovské. Ve srovnání s tím se však skupinové rozdíly stírají.

Znamená to tedy, že populární teorie o systematickém „mužském“ a empatickém „ženském“ mozku neplatí?

Na to neexistuje jasná odpověď, protože výzkumy stále probíhají. Pořád jsme jen na začátku chápání, jak mozek funguje. Mozek se zdá být kombinací obou možností. Například váš mozek může mít některé vlastnosti spojované se ženami a jiné spojované s muži. Každý z nás je takový. Není žádné jasné rozdělení. I v našem chování a zájmech se projevuje tato mozaika vlastností.

To by ovšem mnoho lidí rozporovalo svými vlastními zkušenostmi. Třeba tím, že ač žádný muž v jejich okolí nevaří a žádná žena neumí opravit vůz, jejich protějšky to dokážou.

Je zcela možné, že v páru muž nedokáže vařit a žena opravit vůz.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější