Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Přišli dělat bordel, říká Havlíček k odpůrcům na akcích ANO. Hnutí podle něj zmírnilo rétoriku

„Jsme opozice a ukazujeme na to, co je špatně. Myslím, že to je naprosto správně,“ míní Karel Havlíček. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
„Jsme opozice a ukazujeme na to, co je špatně. Myslím, že to je naprosto správně,“ míní Karel Havlíček. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Rétoriku jsme zmírnili, snažíme se být trošku lidovější, říká první místopředseda hnutí ANO a bývalý ministr Karel Havlíček. V rozhovoru pro Deník N popisuje cesty obytným vozem s Andrejem Babišem na mnohdy vyhrocená setkání s občany. „Když se někdo chová jako fanatik, tak přece musím říct, že se chová jako fanatik,“ hájí předvolební rétoriku. Současný kabinet podle něj selhává kvůli nedostatečné pomoci při energetické krizi, podle Havlíčka si Česko může dovolit další zadlužení.

Na co se v rozhovoru ptáme:

  • Bude místopředseda ANO kandidovat v prezidentských volbách? Umí si sám sebe ve funkci představit?
  • Co říká na dění na mítincích hnutí v regionech?
  • Nerozdmychávají on a jeho šéf Andrej Babiš některými projevy nenávist ve společnosti?
  • Kam až by mohlo růst zadlužení Česka?

O vás se ví, že moc nespíte. V kolik hodin byste vstával jako prezident?

Zaprvé se domnívám, že prezidentem nebudu. Za další vstávám před pátou hodinou už dvacet let, a to ať už jsem byl podnikatel, ministr, nebo poslanec. Jako senior nebo důchodce budu vstávat stejně. Jsem ranní ptáče, tak nabitý energií, že kdybych dal manželce, jakože to dělám, pusu na čelo, tak se jí rozbliká hlava jako semafor.

Andrej Babiš tvrdí, že pokud se nakonec rozhodne v prezidentských volbách nekandidovat, má hnutí ANO další kandidáty, vás a Alenu Schillerovou. Mluvil o tom s vámi? Zvažujete to?

Samozřejmě o tom se mnou hovořil. Není to jen jméno moje a Aleny Schillerové, máme i další dobré kandidáty jako třeba pana (Radka) Vondráčka. Za několik týdnů se bude rozhodovat. Musí se vyhodnotit předpoklady všech možných kandidátů k různým vrcholovým funkcím, nebudeme bojovat jen o prezidenta.

Přijde doba, kdy půjdeme zpátky do vlády. Netlačíme na pilu, jsme trpěliví, ale ta doba přijde a musíme dobře vyhodnotit, kdo má k čemu větší předpoklady. Také musíme propočítat šance případných účastníků.

Hodně to závisí na rozhodnutí pana Babiše, jestli bude chtít do volby jít. Podle mého názoru by byl jednoznačně nejsprávnějším kandidátem.

Jaké máte šance? Řešili jste to ve vedení hnutí či mezi poslanci? Co ukazují vaše interní průzkumy?

Takhle jsme to neřešili, kdo má jaké šance. Musíme být pragmatičtí, každá kampaň něco stojí. Kdokoliv bude z ANO kandidovat, jeho kampaň bude financována z hnutí. To je docela

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Rozhovory

Vláda Petra Fialy

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější