Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pětistovka za každé vychované dítě: Kdo ji získá automaticky a kdo ne? Kolik let péče „stačí“?

Na reformu penzí Česko marně čeká už tři desítky let. Současný systém je podle ekonomů neudržitelný, i proto nyní NERV navrhuje zvýšení věku odchodu do penze. Ilustrační foto: ČTK / DPA / Felix Kästle
Na reformu penzí Česko marně čeká už tři desítky let. Současný systém je podle ekonomů neudržitelný, i proto nyní NERV navrhuje zvýšení věku odchodu do penze. Ilustrační foto: ČTK / DPA / Felix Kästle

Někteří důchodci od státu nově získají 500 korun za každé vychované dítě. Týkat se to bude především žen, na jejichž kariéře se výchova dětí zpravidla podepsala víc než na kariéře mužů. Žádosti o navýšení důchodu o takzvané výchovné se rozjedou už od 1. září. Od kdy se začnou penze navyšovat, kdo dostane peníze automaticky a kdo naopak bude muset žádat? Přinášíme odpovědi na základní otázky.

Co je výchovné a k čemu slouží?

Je to navýšení starobního důchodu za výchovu dětí. Účelem výchovného je kompenzace nižší penze, která je důsledkem výpadku příjmů během péče o dítě.

Stát tak chce snížit rozdíl v penzích u mužů a žen. Podle ministra práce Mariana Jurečky jsou průměrné důchody žen o necelé tři tisíce korun nižší.

Jaká je výše výchovného a kdo ho získá?

Aktuálně schválené výchovné činí 500 korun za každé dítě. Navýšení však nezískají oba rodiče, ale vždy jen ten, který o dané dítě osobně pečoval v největším rozsahu a v jehož kariéře se péče negativně odrazila v největší míře.

V drtivé většině se tedy o výchovné budou důchody navyšovat ženám. O zmíněnou pětistovku se trvale zvýší procentní výměra starobního důchodu bez ohledu na to, zda byl přiznán v řádném termínu (při dosažení důchodového věku), nebo jako předčasná penze. Výchovné bude jako součást důchodu podléhat valorizaci stejně jako procentní výměra, jež tvoří zásluhovou část penze.

Co se myslí výchovou dítěte?

Pro účely navýšení penze platí podobné podmínky jako při snižování důchodového věku žen za vychované dítě. Před vznikem nároku na penzi byste měli osobně pečovat o dítě před dosažením jeho zletilosti nejméně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Důchody

Osobní finance

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější