Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vinnetouova poslední bitva?

Vinnetou v podání francouzského herce Pierra Brice a jím okouzlená Ribanna představovaná Karin Dorovou. Foto: ČTK/imago stock&people
Vinnetou v podání francouzského herce Pierra Brice a jím okouzlená Ribanna představovaná Karin Dorovou. Foto: ČTK/imago stock&people

Komentář Ondřeje Štindla: Prý chtěli zakázat Vinnetoua! Tak úplně nechtěli. Náčelník Apačů je ale vrostlý tak hluboko do srdcí českého fanouška, že reaguje rozhořčeně i na náznak ohrožení svého hrdiny.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Na Vinnetoua nám nikdo sahat nebude, zní sborem na tuzemských sociálních sítích. Zas až tak ohrožený přitom náčelník Apačů není. Nakladatelství Ravensburger jen po kritice z řad vlastních zaměstnanců stáhlo knihu, která doprovázela premiéru rodinného filmu Mladý náčelník Apačů (neadaptuje se v něm předloha Karla Maye a soudě dle traileru to je vskutku „svěží dílko“).

Německá veřejnoprávní stanice ARD zároveň dala najevo, že už nemá zájem vysílat staré filmy s Vinnetouem a nebude si na ně znovu zajišťovat práva (ZDF to ale v plánu má, různé komerční stanice rovněž). I v mediálním světě převažovaly ohlasy spíš „provinnetouovské“. Zas až tak moc se toho fakticky nestalo. Spíš než příklad narůstající absurditu „kultury rušení“ ta letní aféra ilustruje, že i snahy o její prosazování mohou narazit.

Reduktivní kritika

To vzedmutí emocí také ukázalo, jak

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější