Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Co se opravdu ví o ofenzivě u Chersonu: jen málo, což je ve shodě s tím, jak Ukrajinci bojují

Ukrajinská armáda na některých místech postupuje vpřed. Popisek ke snímku z března platí i nyní, v jiném místě fronty. Foto: ČTK/Anadolu/Abacapress
Ukrajinská armáda na některých místech postupuje vpřed. Popisek ke snímku z března platí i nyní, v jiném místě fronty. Foto: ČTK/Anadolu/Abacapress

Ukrajina včera zahájila na několika místech útok na chersonské frontě na jihu země. To je potvrzené, shodují se na tom ukrajinská i ruská strana. Dále už se informace rozcházejí a to, co se zatím ví, jsou jen útržky. Co se na jihu Ukrajiny děje?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Zaprvé: o ukrajinské ofenzivě v této oblasti se dlouho spekulovalo a očekávala se.

Byla za tím poměrně logická úvaha. Když se podíváte na mapu, okupované území u Chersonu je jediným místem, které ruská armáda ovládá západně od Dněpru.

Je velké asi jako Moravskoslezský kraj a obtížně se zásobuje: Ukrajinci se hodně snažili, aby Rusům zničili mosty. Cherson, jen o trochu větší než Ostrava, je velké město s námořním přístavem. Ten by samozřejmě Rusové mohli na ústupu poničit.

Zároveň je pro Ukrajinu důležité ukázat už nějaký úspěšný útok a zvrátit průběh bojů; od úspěšného jarního protiútoku na jaře na severu země Ukrajinci jen ustupují. Ano, působí Rusku ztráty, ale ustupují. Úspěšný protiútok je pro morálku vojáků i udržení podpory Západu klíčový.

Ukrajinci ovšem pracují s mnohem menšími rezervami techniky než Rusové, takže si nemohou dovolit vrhat síly do útoku tak dlouho, až konečně prorazí, jak to dělá jejich protivník.

Ukrajinskou protiofenzivu u Chersonu včera

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Ukrajina

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější