Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zlevníme elektřinu přes plyn, plánuje Síkela. Jaké jsou výhody jeho návrhu?

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela na tiskové konferenci v Bruselu. Foto: Evropská rada
Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela na tiskové konferenci v Bruselu. Foto: Evropská rada

Česko jako předsednická země svolalo na příští pátek mimořádný summit ministrů energetiky, na němž chce řešit vysoké ceny elektřiny. V čem přesně spočívá řešení navrhované ministrem průmyslu Jozefem Síkelou (za STAN)?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Cena elektřiny s dodávkou na příští rok v pondělí na pražské energetické burze PXE přesáhla tisíc eur za megawatthodinu (skoro 25 tisíc korun). Ještě loni v září přitom byla desetkrát nižší. Kvůli dramatickému zdražování proudu nyní Česko jako předsednická země Rady EU navrhuje zastropování jeho cen. Ministr průmyslu Síkela svolal jednání unijních ministrů na pátek 9. září a už oznámil, jak si cenovou regulaci představuje.

„Musíme oddělit ceny elektřiny od ceny plynu,“ řekl s tím, že cílem by mělo být zastropování cen plynu, který se k výrobě elektřiny využívá. V čem by takový krok spočíval?

Pro uspokojení poptávky po elektřině se nejprve využívají elektrárny, které proud vyrábějí nejlevněji. Když je poptávka vyšší, využívají se i dražší zdroje. Finální tržní cenu pak stanovuje nejdražší způsob výroby, který se využije. Dnes to jsou typicky

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Energie

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější