Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Oslovovali se s českým kolegou „major FSB“ a „major Červíček“. Teď ruskému novináři hrozí 24 let vězení

Hrozí mu mnoho let v trestanecké kolonii. Česká republika hraje v příběhu údajného špiona Safronova ústřední roli. Foto: Jevgenija Novoženinová, Reuters
Hrozí mu mnoho let v trestanecké kolonii. Česká republika hraje v příběhu údajného špiona Safronova ústřední roli. Foto: Jevgenija Novoženinová, Reuters

Unikátní dokumenty týkající se kauzy údajné špionáže pro Českou republiku a další státy NATO získal ruský investigativní portál Projekt. Podle jeho zjištění ruský novinář Ivan Safronov nemohl nikomu sdělovat tajné informace, protože k nim neměl žádný přístup. Dokázal jen hledat na internetu a věděl, komu kdy zatelefonovat. Přesto je ve vazební věznici už dva roky a hrozí mu, že se ani dalších 22 let na svobodu nepodívá.

Možná největší chybu udělal mladý, talentovaný a ambiciózní ruský novinář ve chvíli, kdy si začal dělat z tajných služeb legraci. Svého českého přítele a chlebodárce Martina Laryše oslovoval „český majore Miloši Červíčku“ a nechával si na oplátku říkat „majore FSB“ (ruské tajné služby).

Těžko uvěřit, že by skuteční agenti průměrné inteligence při komunikaci, kterou s nimi mohl kdokoliv sdílet, provokovali takovými krycími jmény. Ruští vyšetřovatelé ale mají pramalý smysl pro humor.

Jak se na tyto a podobné důkazy bude dívat soud, se ukáže už v nejbližších dnech. Jsou to dny pro mladého muže Safronova osudové – protože se mu může klidně stát, že vyjde z vězení třeba ve svých pětapadesáti letech.

Kamarádi z Česka a Německa

Ruská média píší o kauze Ivana Safronova, mladého ruského novináře specializujícího se na vojenskou tematiku, jehož příběh jsme zveřejnili zde, jako o největším špionském skandálu v Rusku posledních let. Safronov byl obviněn z toho, že předával do zahraničí informace z kategorie „státní tajemství“. Jednou z hlavních je v případu česká stopa.

Vyšetřovatelé totiž prověřovali mimo jiné Safronovovy kontakty s českým

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rusko

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější