Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Lidé do vesmíru nepatří. Mají odvahu a schopnosti ignorovat to, ale překážky jsou obrovské

Kosmická loď Orion v montážní hale. V téhle skořápce poletí lidé k Měsíci. Foto: NASA
Kosmická loď Orion v montážní hale. V téhle skořápce poletí lidé k Měsíci. Foto: NASA

Dostat se do vesmíru a pobývat tam – všichni zhruba víme, proč je to těžké. Většinou si ale neuvědomujeme, jak moc.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Celý svět dnes s napětím sledoval chystaný start mise Artemis I. Leckoho možná překvapilo jeho zrušení na poslední chvíli, takové věci se ale stávají. Příprava startu prochází řadou kontrolních bodů a v každém z nich je možné akci zastavit, když něco není v normě. Pečlivost a opatrnost jsou u kosmických projektů až nadlidské. I tak dochází k haváriím.

Proč tolik péče a úzkostlivosti? Protože technologie kosmických letů s posádkou patří k tomu nejnáročnějšímu, co lidstvo kdy vytvořilo. Vesmír není stvořen pro lidi. Člověka, který se opováží se tam vydat, neustále zkouší zabít, a to mnoha různými způsoby najednou.

Zde si ukážeme hlavní překážky, které stojí vesmírným letům v cestě. Nejde o úplný seznam; existuje i mnoho drobnějších, ale stejně fatálních zádrhelů.

Úniková rychlost

Do vesmíru je asi tak daleko jako z Prahy do Humpolce, jen jiným směrem. Podle platné konvence začíná meziplanetární prostor sto kilometrů nad zemským povrchem. Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) obíhá Zemi ve výšce 400 kilometrů, to je taky jako nic. Urazit vzdálenost čtyř set kilometrů není nic těžkého, dokonce ani v případě, že to je svisle vzhůru: dopravní letadla se na desetikilometrovou letovou hladinu dostanou během několika minut a nepotřebují k tomu žádné rakety.

Pomiňme teď na chvíli, že letecké motory nemohou pracovat ve vzduchoprázdnu, to je řešitelný problém. Otázka zní: dalo by se do vesmíru doletět náležitě upraveným letadlem? Nebo vystoupat balonem? Odpověď je kupodivu kladná. Šlo by to, jen by to bohužel nebylo k ničemu užitečné.

Problém totiž není dostat se do vesmíru. Problém je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Artemis

Vesmír

Svět, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější