Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Whisky jako udržitelný průmysl. I skotské palírny už snižují emise a chrání přírodu

Sudy na whisky. Foto: conanedogawa, Adobe Stock
Sudy na whisky. Foto: conanedogawa, Adobe Stock

Skotsko je svou whisky pověstné. Místní palírny se ukrývají ve všech regionech této části Britských ostrovů a během roku nabízejí návštěvníkům prohlídky a zasvěcení do divu tohoto zlatého moku. Whisky jako další potraviny závisí na přírodních surovinách, což v tomto případě znamená mimo jiné i negativní vliv na životní prostředí. Ačkoliv to není aktuálně ten největší problém udržitelnosti, některé palírny se to snaží změnit, a vytvořit tak udržitelnou whisky.

Dvacet procent Skotska pokrývají rašeliniště. Tento ekosystém je tvořen rozkládajícími se částmi rostlin, ale někdy i těly drobné zvěře a hmyzu. V podstatě se jedná o mladé uhlí, ale také o ekosystém, jenž pomáhá spořádat velké množství dusíku, který vypouštíme do ovzduší – rašeliniště jako takové pomáhá zlikvidovat mnohem více dusíku než lesy. Na rozdíl od lesů ale rašeliniště pokrývají pouze čtyři procenta planety. Ale ačkoliv se to může zdát jako bezvýznamné číslo, pravdou je, že se v těchto bažinách a močálech skrývá výrazná biodiverzita.

Pro whisky mají rašeliniště jiný význam. Kouřová whisky je jedním z pokladů Skotska a kouř, který je ve zlatavém nápoji obsažen, vzniká jejím spalováním při sušení výchozí suroviny – ječmene. Mnohé palírny už rašelinu opustily s příchodem uhlí a koksu, najdou se i takové, které se od ní odvracejí i dnes.

„Já sama jsem se rozhodla, že tohle pro svou whisky používat nechci. Pokud chceme, aby naše příroda zůstala taková, jaká je, pak musíme najít jiný způsob, jak udělat kouřovou whisky,“ říká Annabel Thomasová, která začala vyrábět svou vlastní whisky v roce 2020.

Rašelina se ve Skotsku používala po staletí. Obsahuje ohromné množství

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Británie

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější