Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů: Putin podepsal „dekret o dlouhé válce“, konec je daleko

Vojáci ruské armády pochodují během akce na podporu vojáků zapojených do vojenské operace na Ukrajině u památníku druhé světové války v ruském Volgogradu. Foto: ČTK / AP Photo / Alexandr Kulikov
Vojáci ruské armády pochodují během akce na podporu vojáků zapojených do vojenské operace na Ukrajině u památníku druhé světové války v ruském Volgogradu. Foto: ČTK / AP Photo / Alexandr Kulikov
  • Mobilizace to ještě není, ale odhodlání bojovat více ano.
  • Novinky z bojiště: Rusové útočí, Ukrajinci se brání.
  • Je Antonivský most i přes útoky průjezdný?
  • Mapa dne: jakou část Ukrajiny dokážou bránit slibované protiletadlové systémy ze Západu.
  • Video dne – zničení ruské střely nad Ukrajinou; kolik techniky má jeden ruský prapor před odchodem na frontu; Antonivský most.

Přinášíme shrnutí situace na ukrajinském bojišti sestavené z informací různých ministerstev obrany a nezávislých analytiků.

Informace v tomto textu jsou shrnutím výsledků bojů ze čtvrtka 25. srpna. Aktuální stav na některých místech již může být jiný.

Přehled potvrzených ztrát je na konci článku.

Mobilizace to ještě není, ale odhodlání bojovat více ano. Ruský prezident ve čtvrtek podepsal důležitý dokument. Nařídil jím zvýšit počet vojáků ruské armády o 137 tisíc ze současných 1 013 628 na 1 150 628 k 1. lednu 2023.

Do jisté míry jde o virtuální čísla, ale přesto by bylo chybou brát je na lehkou váhu. Jde o tabulkové údaje. Rusko nesplnilo ani ty původní. Podle různých zdrojů se skutečná velikost ruské armády před 24. únorem 2022 pohybovala kolem 900 tisíc vojáků.

Kromě toho tento počet zahrnuje statisíce příslušníků různých druhů vojsk, jako je letectvo nebo námořnictvo. Pozemní armáda, tj. především pěchota, tanky a dělostřelectvo, tvořila asi třetinu tohoto počtu. Není to tedy tak, že Putin chce teď mít milion pěšáků. Je ale velmi pravděpodobné, že navýšení se má týkat právě jednotek bojujících na zemi.

Je prakticky jisté, že toto rozhodnutí znamená přípravu na dlouhou válku. Putin se rozhodně nehodlá z Ukrajiny stáhnout, je připraven bojovat dál a ještě víc.

Z „dekretu o dlouhé válce“ není jasné, zda mají být nové jednotky do 1. ledna už vycvičeny a připraveny k boji, nebo zda mají do té doby narukovat noví rekruti.

Existují dvě základní možnosti, co tento dokument znamená:

1) Je obecně známo, že v Rusku již probíhá skrytá mobilizace. Putin nemá odvahu vyhlásit všeobecnou a stav ekonomiky mu to také nedovoluje, proto po celém Rusku probíhá nábor vojáků za peníze a na „dobrovolné“ bázi. První možností tedy je, že upisování nových vojáků je úspěšné a Putin potřebuje, aby se reálná čísla shodovala s papírovými.

2) Zprávy a náznaky z Ruska říkají, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější