Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Sněmovna schválila vstup Finska a Švédska do NATO. Zbývá podpis prezidenta

Finsko a Švédsko míří do NATO. Jaký přínos to pro severské země a pro celou Alianci bude mít? Foto: Finské obranné síly
Finsko a Švédsko míří do NATO. Jaký přínos to pro severské země a pro celou Alianci bude mít? Foto: Finské obranné síly

Po Senátu vyslovila i Poslanecká sněmovna souhlas se vstupem Finska a Švédska do NATO. Schválení ve všech spojeneckých zemích je podmínkou, aby se obě severské země staly novými spojenci. Dosud souhlasilo 23 ze 30 aliančních zemí, v Česku nyní schází už jen podpis prezidenta Miloše Zemana.

Státy schvalují přijetí nových spojenců do NATO podle vlastních pravidel. V Česku je nutný souhlas Poslanecké sněmovny a Senátu a následná ratifikace prezidentem republiky.

Tam by se už nic zadrhnout nemělo, Hrad před časem informoval, že prezident přijetí Finska a Švédska podporuje, v tomtéž duchu po schůzce s prezidentem mluvil předseda vlády Petr Fiala (ODS).

Hlasovalo se v sobotu nad ránem po celém dni opoziční obstrukce kvůli jinému bodu – vládní novele týkající se státních plateb do zdravotnictví (koaliční poslanci nakonec veto prezidenta Zemana přehlasovali). Pro byla naprostá většina poslanců vládních stran, necelá polovina poslanců za ANO a Jaroslav Bašta jako jediný z SPD. Z tohoto hnutí také byla čtveřice poslanců, která v obou případech hlasovala proti (jde o hlasování 8183).

Vstup obou severských zemí podpořil za opozici exministr obrany Lubomír Metnar (ANO).

Česko dosud patřilo mezi sedm posledních zemí, které ještě přijetí Finska a Švédska neratifikovaly, spolu s Maďarskem, Portugalskem,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

NATO

Skandinávie

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější