Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Rusko hraje nebezpečnou hru. Zaměstnankyně největší jaderné elektrárny v Evropě popisuje život pod okupací

Voják okupační ruské armády stráží obsazenou ukrajinskou Záporožskou jadernou elektrárnu. 4. srpna 2022. Foto: Alexander Jermočenko, Reuters
Voják okupační ruské armády stráží obsazenou ukrajinskou Záporožskou jadernou elektrárnu. 4. srpna 2022. Foto: Alexander Jermočenko, Reuters

Záporožská jaderná elektrárna byla poprvé v historii odpojena od sítě. Ukrajinci z toho viní ruské ostřelování a podezřívají Kreml, že jim chce ukrást elektrickou energii pro sebe.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Bylo to perfektní město. Takové polotajemství; mnoho lidí o něm netušilo, ale žilo se tam skvěle. Byli tam nejlepší lékaři, skvělé platy i služby. Kdo o něm věděl, chtěl se tam dostat,“ říká Natalija a minulý čas používá schválně.

Její město Enerhodar na břehu Dněpru na jihovýchodě Ukrajiny i s blízkou největší atomovou elektrárnou v Evropě okupují Rusové. Ve čtvrtek byla kvůli požáru elektrického vedení poprvé v historii na chvíli odpojena od elektrické sítě.

Vláda v Kyjevě a Enerhoatom, který spravuje ukrajinské elektrárny, tvrdí, že se to stalo vinou ostřelování ruskými okupanty. Moskva naopak z útoků na elektrárnu obviňuje Kyjev.

Inženýrce Nataliji, která v atomové elektrárně pracovala přes deset let, se podařilo

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Energie

Ruská válka na Ukrajině

Ukrajina

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější