Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Já o vás moc nevím, mohla byste ale být v pořadí.“ Nerudová v regionech hledá voliče a buduje svou značku

Prezidentská kandidátka Danuše Nerudová během sběru podpisů v Rakovníku. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Prezidentská kandidátka Danuše Nerudová během sběru podpisů v Rakovníku. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Reportáž: Vést kampaň v letních měsících, kdy je politika pro mnoho lidí naprosto nezajímavou věcí, je těžká disciplína. Prezidentská kandidátka Danuše Nerudová vsadila na objíždění regionů, sběr podpisů a budování povědomí o své osobě. Právě to poslední její rozlet na ulicích měst limituje.

Poklidné středeční dopoledne na rohu náměstí ve středočeském Slaném patřilo – k překvapení některých místních – prezidentským volbám. Mezi místním řeznictvím a prodejnou textilu totiž krátce po deváté začala rozkládat svůj volební stánek profesorka Danuše Nerudová.

Vybalit pultík, nachystat letáčky, odznaky, podpisové archy a rychle mezi lidi.

Nerudová teď intenzivně objíždí jednotlivé regiony. Sběrem podpisů si chce jednak zajistit občanskou kandidaturu, kontakt s lidmi jí ale také pomáhá s řešením klíčového problému. Mnoho lidí ji nezná.

To se ukazuje záhy i ve Slaném. „Ne, ne, neslyšel jsem o ní, podepisovat se nebudu,“ povídá kolemjdoucí. „Vůbec nic mi to neříká, jdu od zubaře,“ vyhrkne druhý. „Neotravujte mě,“ reaguje ostře také jeden z místních.

„V devět ráno je vždycky brzo, to je teprve rozjížděčka,“ říká sama Nerudová. Okolo oběda a odpoledne, tedy na svých dalších zastávkách, očekává mnohem lepší odezvu. A jak se později ukáže, má pravdu.

„My to bereme jako budování známosti, proto nejezdíme třeba na různé koncerty. Chceme být v regionu a mluvit s lidmi,“ popisuje strategii dne i kampaně Nerudová.

I zde, v téměř liduprázdném centru středočeského městečka, se spíše než o velké politice s lidmi baví o tom, jak se jim ve Slaném žije. A nutno dodat, že ne bez úspěchu, první podpisy se jí pomalu daří sbírat. Někdy to jde snadno: zejména ženy za ní nejen ve Slaném míří s tím, že se jí chtějí podepsat.

Prezidentská kandidátka Danuše Nerudová ve Slaném sbírá podpisy nutné pro kandidaturu. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

„Přeju vám, abyste se tam dostala,“ říká mladá žena. Podobný vzorec se u předvolebního stánku opakuje často. „Dobrý den, můžu vám to jít podepsat? Konečně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Reportáž

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější