Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Reportáž z Kyjeva: Putinovu strategickou chybu slavili Ukrajinci s jeho tanky. Opatrně a se sirénami

Tak do centra Kyjeva přece jen dojely… 24. srpen 2022 na kyjevském Majdanu. Oslavy Dne nezávislosti mezi vystavenou zničenou ruskou vojenskou technikou. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N
Tak do centra Kyjeva přece jen dojely… 24. srpen 2022 na kyjevském Majdanu. Oslavy Dne nezávislosti mezi vystavenou zničenou ruskou vojenskou technikou. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N

Na kyjevském bulváru se po půlroce války přece jen objevily ruské tanky. Ale úplně jinak, než si představovali v Kremlu.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Je to opravdu působivé. Putin si představoval, že se ruské tanky budou promenádovat na Chreščatyku, ale ne takovým způsobem,“ říká ukrajinský profesor politologie Olexij Haran.

Ruské tanky na Majdanu

I on se vydal na hlavní kyjevský bulvár, který ústí na slavném náměstí Nezávislosti. To všichni Ukrajinci znají jednoduše jako Majdan. Na 31. výročí nezávislosti demokratické Ukrajiny se z něj stala výkladní skříň vojenských trofejí z nevyprovokované války, kterou proti zemi vede už šest měsíců Rusko.

Nacházejí se v ní různé raketové systémy, obrněné transportéry i tanky T-72.

Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N

Kolem ukořistěné ruské vojenské techniky se fotily rodiny s dětmi i důchodci, kteří se během horkého letního dne vydali do centra hlavního města. Místy slavnostní, ale na Kyjev stále netradičně tichou atmosféru přerušila siréna, kterou většina lidí ignorovala a procházela se dál.

Například Američané vyzvali své občany, aby

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Reportáž

Ruská válka na Ukrajině

Ukrajina

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější