Vláda se k manželství jako svazku muže a ženy postavila neutrálně. „Negativní stanovisko nebylo realistické,“ říká Bartoš

Vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka na tiskové konferenci 17. srpna 2022. Foto: Vláda

K ústavnímu zakotvení manželství coby svazku muže a ženy dala vláda Petra Fialy (ODS) neutrální stanovisko. Návrh skupiny poslanců, který kabinet ve středu projednával, se už předtím setkal s kritikou několika ministerstev. Podle vlády má rozhodnout Parlament.

Návrh na ústavní zakotvení manželství coby svazku muže a ženy podala skupina poslanců, kromě Marka Bendy (ODS) či Vlastimila Válka (TOP 09) je mezi předkladateli také místopředseda vlády Marian Jurečka (KDU-ČSL). Návrh získal podporu především ODS a KDU-ČSL, proti se od začátku stavěli hlavně Piráti.

Pirátští ministři se na středečním jednání vlády snažili nejprve prosadit negativním stanovisko. Mezi svými kolegy však nenašli podporu.

„I vzhledem ke složení vlády nebylo

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Vláda Petra Fialy

Česko