Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Rentgen na CD, které čtvrt hodiny nejde otevřít. V Česku se jich protočí tisíce, lékaři nejsou propojení

Ukázka ePACSu. Foto: Martina Křížová, Deník N
Ukázka ePACSu. Foto: Martina Křížová, Deník N

Píše se rok 2022, velká část ambulancí přesto stále posílá výsledky rentgenu a dalších vyšetření na kompaktních discích. Většina lékařů totiž stále není připojena na elektronický systém, a tak se snímky vypalují na CD jako před pětadvaceti lety. Ministerstvo zdravotnictví žádnou změnu nechystá, protože do této oblasti prý zasahovat nemůže.

Lékaři čím dál častěji ordinují na dálku, posílají recepty do mailu nebo na mobil. Výsledky vyšetření si ale mezi sebou vyměňují podobně jako na začátku tohoto tisíciletí. Přes cédéčka nebo flash disky.

V pražské Poliklinice Prosek vydají touto zastaralou formou zhruba tři stovky rentgenových snímků měsíčně. Samotná poliklinika sice používá elektronický systém, cédéčka ale musí vydávat proto, že řada jiných lékařů stále není připojena k elektronickému systému sdílení dokumentace.

„Za první pololetí letošního roku si celkem 1100 pacientů vyžádalo rentgenové snímky na CD,“ potvrzuje ředitel polikliniky Tomáš Kladívko.

Tisíce dalších cédéček s výsledky rentgenu, CT a magnetické rezonance se každý měsíc protočí i v ostatních zdravotnických zařízeních v republice.

„Naše nemocnice vydá měsíčně zhruba

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější